През 2019 г. се предвижда от България за Китай да

...
През 2019 г. се предвижда от България за Китай да
Коментари Харесай

България изнася за Китай 40 тона шафранови луковици през 2019-а

През 2019 година се планува от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за идната година 200 тона, а през 2021 година 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за Китайската национална република /КНР/, възлиза на 6,5 млн. евро.

Това е съобщил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на срещата си с Дун Сяоцзюн, ексклузивен и пълномощен дипломат на КНР, предадоха от МЗХГ.

По думите на министъра това планува тригодишният проект за развиване на шафран в България за интервала 2019-2021 година, направен след подписаното тристранно съглашение сред Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от централна и източна Европа, Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови артикули и " Джъцзян Янтйен за земеделие, просвета и технологии Ко " ООД.

В деяние е работата по построяването на първия Демонстрационен парк в поддръжка на съдействието със селскостопански артикули по самодейността 16+1 сред Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ край Пловдив. Целта на парка е да подкрепя търговията със аграрни артикули, както и организирането на изложения, образования, конференции и семинари за земеделските и питателните предприятия.

" В работата по експозиционния парк за съдействие са взели присъединяване към 20 китайски предприятия с вложения за 60 млн. евро ", е обяснил дипломат Сяоцзюн. В плана вземат участие също и Аграрен университет гр. Пловдив, земеделска кооперация " Единство ", като общите обработваеми площи възлизат на 17 000 декара. Според него, селското стопанство е един от най-блестящите акценти в съдействието сред България и Китай.

От МЗХГ припомнят, че на 12 април т.г. в Дубровник, в границите на Осмата среща на държавните и държавни ръководители на КНР и страните от ЦИЕ, министър Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън подписаха протокол за санитарните и фитосанитарните условия за експорт на български шрот от слънчогледово семе. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР