През 2019 г. се очаква да бъде отворен прием на

...
През 2019 г. се очаква да бъде отворен прием на
Коментари Харесай

През 2019 г. ще се отвори прием по ПРСР за стартова помощ за развитието на малки стопанства


През 2019 година се чака да бъде отворен банкет на планове по подмярка 6.3. „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ по Програта за развиване на селските региони 2014-2020 година Това разгласи Александър Туйков, основен специалист към Националната работа за препоръки в земеделието по време на семинар „ Възможности за бизнес за младежите по линия на Общата селскостопанска политика “ за студенти в Аграрния университет в Пловдив, проведен от Асоциацията на земеделските производители в България по план CAP - HOT SPOT, съфинансиран от Европейска комисия. Допустими претенденти ще бъдат физически лица, навършили 18 години, еднолични търговци (ЕТ), еднолични сдружения с лимитирана отговорност (ЕООД), сдружения с лимитирана отговорност (ООД), регистрирани по Търговския закон и кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите. Основни критерии за допустимост са претендентите да бъдат регистрирани като аграрни стопани, приходите/доходите за миналата календарна година от земеделска активност да са минимум 33 на 100 от общите им приходи/доходи. Икономическият размер на стопанството, измерен в общоприет индустриален размер (СПО) да е в границите сред 2 000 евро и 7 999 евро в това число.

Общият размер на финансовата помощ за един претендент е не повече от левовата равноценност на 15 000 евро, изясни Александър Туйков. Тя се дава за оптимален период от пет години и при изискване, че показаният към заявката за подкрепяне бизнес проект е изпълнен правилно. Изплащането на помощта се прави на два стадия. Първото заплащане е в размер на левовата равноценност на 10 000 евро - след подписване на контракта за даване на финансова помощ. Второто заплащане в размер на левовата равноценност на 5 000 евро - когато след осъществена инспекция откри правилното осъществяване на бизнес проекта.

Александър Туйков от Националната работа за препоръки в земеделието показа на студентите още добра процедура, осъществена посредством финансовата поддръжка на ОСП.

Семинарът беше открит от проф. Д-р Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив. Бъдещето е на младежите в земеделието и нововъведенията, които те могат да вкарат в него, съобщи тя. Търсенето на фрагменти в бранша е доста огромно и завършващите имат доста добра вероятност да развият личен бизнес, добави Янчева.

По време на семинара Таня Георгиева, специалист по плана „ CAP – HOT SPOT “ описа за Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз в България и опциите, които тя дава на младежите. Тя презентира и самия план „ CAP – HOT SPOT “.

Семинарът „ Възможности за бизнес за младежите по линия на ОСП “ в Аграрния университет в Пловдив, е част от осведомителната акция по план „ CAP – Hot Spot “ на АЗПБ, за да се увеличи публичното схващане за ролята и целите на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. По този метод ще се насърчат и вдъхновят младежите да търсят нови благоприятни условия в селските региони, както и да преоткрият техния капацитет, представяйки селското стопанство като прелъстителен, конкурентоспособен, динамичен и печеливш за младежите бранш.



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР