През 2019 г. се навършват 760 години от обновяването на

...
През 2019 г. се навършват 760 години от обновяването на
Коментари Харесай

Международна конференция разказва за Боянската църква

През 2019 година се навършват 760 години от обновяването на Боянската черква от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.
На 31 октомври и 1 ноември 2019 година Националният исторически музей (НИМ) и неговият филиал „ Боянска черква “ ще отбележат двете годишни с интернационална научна конференция. Темата на конференцията е „ Боянската черква сред Изтока и Запада в културно-историческия подтекст на XIII век “. Конференцията е със свободен достъп за необятната аудитория, оповестиха от културната институция.
Всеки, който желае да научи повече за загадъчният генезис на ктиторите на Боянска черква (севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава), за новооткрития феодален кирилски надпис-графит в олтара на храма, за разкрития рицарски герб на една от фреските или се интересува каква е била храната и културата на хранене в феодален Средец и по какъв начин това е отразено в стенописите от 1259 година, както и други забавни и любопитни обстоятелства за културно-историческия монумент, може да го направи в Пленарна зала на НИМ.
Международната научна конференция ще се организира в Пленарна зала на Националният исторически музей в интервала 31 октомври – 1 ноември, с начален час 09:30 ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР