През 2019 г. Сърбия е провела общо 17 учения с

...
През 2019 г. Сърбия е провела общо 17 учения с
Коментари Харесай

Сърбия е провела много повече учения с членки на НАТО, отколкото с Русия

През 2019 година Сърбия е провела общо 17 учения с други страни досега. От тях 13 са със страни от НАТО, а 4 - с Русия.

Това написа профилираното издание " Балканска мрежа за сигурност " в разбор на връзките сред Сърбия и НАТО.

Скорошното обучение " Славянски щит " може да е оставило мощно усещане у интернационалната аудитория, че връзките сред Белград и Москва са значими, изключително поради ракетните системи С-400. Числата обаче не удостоверяват тази настройка.

Сравнени с четирите учения на сръбските въоръжени сили с Русия за първите 10 месеца на годината обаче, за същия интервал са се състояли две с Унгария ( " Съседи " и " Желязна котка " ), по едно с Румъния и България (съответно " Въздушно решение " и " Шабла 2019 " ), едно районно със Съединени американски щати ( " Платинен вълк " ), други две със Съединени американски щати ( " Наблюдаващ вълк " и " Платинен лъв " ) и едно районно ( " Балкански мостове " ).

Други две подготвителни задачи за миротворчески интервенции са с присъединяване на екип от Сърбия и Испания. Една включва така наречен Балканска бойна група, водена от Гърция като част от Общата политика за сигурност и защита (в нея взе участие и България, а двете страни отвън Европейски Съюз, Сърбия и Украйна, влизат надлежно през 2014 и 2016 г.); настрана е имало и обучение по Концепцията на НАТО за оперативните качества, а американски сили вземат участие и в последното киберучение " Кибер-Тесла ".

Добри връзки с непризналите Косово

По-често Сръбските въоръжени сили сътрудничат със прилежащи страни, които са по едно и също време част и от Европейски Съюз, и от НАТО - Унгария, Румъния и България, както и с американските въоръжени сили, отбелязва онлайн изданието. Посочва се още, че в отбранителната промяна, битката с корупцията в правосъдната система, военното обучение, утилизацията на остарели боеприпаси и стратегия " Наука за мир " сръбската войска работи интензивно с алианса, а в командването му в Неапол поради упоменатата Концепция за оперативните качества вземат участие и сръбски бойци.

Освен това Белград е в ежедневна връзка с членки на алианса - изключително с непризналите Косово (сред тях са Испания, Гърция, Словакия, Румъния и Кипър).

Сърбия е неутрална страна и от години повтаря, че няма да се причисли към НАТО, а и огромна част от жителите си спомнят доста или знаят за бомбардировките над тогавашна Югославия отпреди 20 години. Повечето прилежащи страни или към този момент са в алианса, или следва да станат членки (като Северна Македония).

Нищо от това не попречи на Белград да приключи по-рано този месец втория цикъл от Плана за деяние за самостоятелно партньорство с НАТО за интервала 2019 - 2021 година Планът е най-интензивната форма на двустранно съдействие със страни от НАТО, които не считат да се причисляват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР