През 2019 г. над 30 000 електронни винетки са прехвърлени на

...
През 2019 г. над 30 000 електронни винетки са
прехвърлени на
Коментари Харесай

Над 30 000 винетки са прехвърлени на автомобили след смяна на регистрационния номер

През 2019 година над 30 000 електронни винетки са прехвърлени на коли заради пререгистрация на транспортните средства. Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при промяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Прехвърлянето се извършва от Националното тол управление след подадено заявление.

При смяна на регистрационния номер на автомобила притежателят или ползвателят му следва в границите на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в регионалните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) или на електронния адрес [email protected]. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg (в менюто „ За нас “/ “Заявления “).

Необходимо е да бъдат посочени номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и остарелият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявката следва да се приложи удостоверение за регистрация на автомобила (стария огромен талон), а ако заявителят не разполага с него, е нужно да показа един от следните документи: договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка „ Гражданска отговорност “, ваучър за преминат технически обзор или уверение от „ Пътна полиция “.

С цел противоположна връзка, изключително при необходимост от спомагателни информации и уточнения, е наложително заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер. Прехвърлените електронни винетки заради пререгистрация на транспортното средство могат да бъдат тествани от бутона „ Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил “, след като се вкара новият номер. Повече информация за процедурата по прехвърляне на е-винетките може да бъде открита в секцията „ Въпроси и отговори “ на уеб страницата www.bgtoll.bg.

Напомняме, че прекачване на електронни винетки е разрешено единствено поради промяна на регистрационните номера на автомобила и корекции поради неверно въведени данни не се позволяват. Вписването на знаците от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, само че да съответства на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за писмен знак - "О ". В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период те не се вкарват.

При покупка на електронна винетка, независимо дали посредством интернет или на каса, отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на годност, е на собственика или ползвателя му. Необходимо е отново потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях информация преди да потвърдят финалното плащане. Електронната система за събиране на пътни такси позволява покупката единствено на една винетка за един автомобил за даден интервал от време. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

При открито нарушение специализираните мобилни екипи на НТУ предлагат на лидера да заплати компенсаторна такса, с цел да може да довърши умерено пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса е: 70 лв. за автомобил с обща технически допустима оптималната маса до или равна на 3,5 тона, 125 лв. – за транспортни средства с обща механически позволена максимална маса повече от 3,5 и по-малко от 12 тона, и 175 лева – за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена единствено през POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако лидерът откаже да заплати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се сформира акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай би трябвало да заплати цената на най-евтината винетка за съответната категория коли – уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните коли. Плащането отново е единствено с дебитна или кредитна карта. Той ще би трябвало да заплати компенсаторната такса в границите на 14 дни. Тогава това може да стане и по банков път или в брой на касите на Easy Pay.

В случай, че в 14-дневния период не постъпи плащане, влиза в действие наказателно постановление, вследствие на което водачът на пътното транспортно средство дължи санкция – за леките коли тя е 300 лв., а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лева Ако нарушителят плати компенсаторната такса при установяване на нарушаването или в период от 14 дни от съставяне на акта за определяне на административно нарушаване, то той се освобождава от административнонаказателна отговорност и не му се постанова санкция.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР