През 2019 г. Денят на Европа, 9 май, ще бъде

...
През 2019 г. Денят на Европа, 9 май, ще бъде
Коментари Харесай

„Фестивал на светлините“ за първи път в България за Деня на Европа

През 2019 година Денят на Европа, 9 май, ще бъде маркиран с гостуването на първия в България „ Фестивал на светлините “. Негов хазаин ще бъде Европейската столица на културата за 2019 година Пловдив. На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на града ще могат да видят по какъв начин някои от най-красивите фасади в центъра на града „ оживяват “ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни съоръжения.

В месеца на европейските избори на 26 май честването на Деня да Европа ще бъде точно в поддръжка на едно от изконните права на индивида – да избира. Шестте арт проекции ще пречупят постоянно настоящата тематика през античната история на „ Града на седемте тепета “ и богатото международно културно завещание, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тематика „ Заедно избираме нашето бъдеще “ ще бъде прожектиран върху емблематична постройка в центъра на Пловдив (на площад „ Стефан Стамболов “) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на постройката на Община Пловдив, светлинни съоръжения в Цар Симеоновата градина, към водната каскада по стълбите на ул. „ Ангел Букурещлиев “ (известни като „ стълбите на Каменица “) и Античния стадион на Филипопол.

През 2017 и 2018 година Денят на Европа бе маркиран в София с огромни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена изложба (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София.

Инсталациите за празничното събитие ще бъдат създадени взаимно с българското MP-Studio, притежател на голям брой европейски награди за осветление на знакови здания в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. За да могат всички искащи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Шоуто ще може да бъде гледано онлайн от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България www.europarl.bg, както и във Фейсбук посредством Фейсбук Live.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР