През 2019 г. беше поставен световен антирекорд с 53,6 млн.

...
През 2019 г. беше поставен световен антирекорд с 53,6 млн.
Коментари Харесай

„Евростат“: 79% от е-отпадъците в България се рециклират

През 2019 година беше подложен международен антирекорд с 53,6 млн. метрични тона телефони, компютри и други електронни устройства, попаднали на сметището, съгласно отчет на Глобалното статистическо партньорство за е-отпадъци. Очаква се размерът на електронни боклуци да продължи да се усилва.

На този декор се оказва, че България е измежду отличниците на Европейски Съюз по преработване на т.нар електронни боклуци. При нас се рециклират 79% от ненужните електронни устройства, което е доста над заложената от Европейски Съюз цел от 65%. Друга членка на общността, която надвишава условията на Брюксел, е Естония с 82%.

Едни от най-ниските равнища на преправка на отпадъците е Малта с 12 %, а Полша, Австрия и Унгария се приближават до задачата, без да я доближат.
Светът губи милиарди долари, тъй като не рециклира електронни боклуци 41,8 милиона тона е общото тегло на всички електронни боклуци, изхвърлени на сметищата по света през 2014 година
В Европейския съюз за 2019г. са генерирани 12 мегатона е-отпадък или 16,2 кг на човек. Суровините, които са на сметището като част от изхвърлената техника, са на стойност 12,9 милиарда $. Страната ни е генерирала общо 82 килотона, или 11,7 кг на глава от популацията през 2019 година 54,5 килотона са били регистрирани като събрани разделно и рециклирани през 2017 година, по данни на „ Евростат “.

Как да изхвърляме по-малко джаджи?

„ Компаниите за електроника се оправят чудесно с дизайните за наслаждение и резултатност, само че бързата смяна в търсенето също значи, че те изготвят дизайни за остаряване. Днешните най-готини артикули се трансформират в утрешния отпадък “, разяснява специалистът Скот Касел пред „ Дъ Върдж “ по отношение на отчета за е-отпадъците по света.

Факт е, че голяма част от актуалните смарт телефони, таблети, безжични слушалки и други „ умни “ устройства се трансформират в е-отпадък сега, в който производителят спре да поддържа софтуера им или, в най-хубавия случай, когато вградената батерия спре да задържа заряд.
40-50 млн. тона електронни боклуци генерира популацията в света Едва 10% от тях се рециклират
В Съединени американски щати текат диспути за въвеждането на закони, гарантиращи правото на потребителите сами да поправят устройствата си. Новите правила биха задължили фирмите да разгласяват информация за продуктите си, която да улеснява обслужването и поддръжката. Според бранителите на предлагането това би удължило живота на техните устройства и би било стъпка към разрешаването на казуса с възходящото количество електронен боклук.

Макар да оповестиха, че в границите на десетилетие желаят да станат производител с нулев боклук, от електронния колос „ Майкрософт “ са измежду съперниците на превръщането на „ правото да поправиш “ в закон.

„ Ние сме се посветили на опцията да увеличим ремонтопригодността на нашите лични артикули, само че също по този начин се опитваме да балансираме други аспекти като сигурност и устойчивост, и несъмнено, може би най-важното за нас – поверителността и сигурността “, разяснява генералният управител на „ Майкрософт “ по силата и устойчивостта Брайън Джаноус.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР