През 2018 година все още нито една от страните, присъединили

...
През 2018 година все още нито една от страните, присъединили
Коментари Харесай

България е последна сред новите страни членки на ЕС според Индекса на настигането за 2018 г.

През 2018 година към момента нито една от страните, включили се към Европейски Съюз с разширяванията на съюза от 2004 година насам, не съумява да доближи до междинните равнища на развиване на старите страни членки в стопанската система, качеството на живот, демокрацията и ръководството.

Това се показва в нов отчет на Инициативата за европейски политики в границите на Институт Отворено общество – София, проследяващ процесите на доближаване и раздалечаване в Европейски Съюз.

За осма поредна година „ Индексът на настигането “ мери и класира достиженията на 35 страни в Европа – страни членки на Европейски Съюз и кандидатки, по 47 знака, разграничени в четири категории: стопанска система, народна власт, качество на живот и ръководство.

В цялостната ранглиста в новото издание на „ Индекс на настигането “ за 2018 година България заема 29 място от общо 35, като резервира позициите си от последните издания за 2017, 2016, 2015, 2014 година и 2012 година, само че е с едно място по-надолу по отношение на 2013 година и 2011 година Това я прави последна измежду новите страни членки. Но има нарастване в точките, като резултатът е по-висок с две точки по отношение на 2016 и 2015 и с една точка по отношение на 2017 година, с цел да доближи 36 точки по канара от 0 до 100 (най-нисък до най-голям резултат) в настоящето издание.

В „ Индекса на настигането “ за 2018 година петте най-добре показали се страни по повсеместен резултат са Дания (1 място, 71 точки), Швеция (2 място, 70 точки), Люксембург (3 място, 70 точки), Холандия (4 място, 70 точки) и Финландия (5 място, 69 точки).

Петте страни, които са най-назад в класацията, са Босна и Херцеговина (35 място, 19 точки), Турция (34 място, 22 точки), Македония (32 място, 24 точки), Албания (32 място, 25 точки) и Сърбия (31 място, 29 точки).

Новите страни членки имат по-слаба народна власт и по-лошо ръководство

В показателя за 2018 година още веднъж се обрисуват ясни географски модели на развиване, като се вижда разделянето сред западните и северните държави от една страна, и тези в югоизточния завършек на континента. Балканските страни, които включват страни кандидатки (заедно с Турция) и членки на Европейски Съюз, изостават в съвсем всички области.

Данните за 2018 година демонстрират, че новите страни членки на Европейски Съюз към момента създават по-малко, употребяват по-малко, имат по-слаба народна власт и по-лошо ръководство, с по-зависими медии, по-голяма корупция и по-ниско господство на правото, а техните жители живеят по-кратко при по-лошо опазване на здравето в съпоставяне със старите страни членки. Затова пък новите страни членки имат като цяло по-ниски равнища на държавен дълг, по-висока претовареност и по-ниски равнища на дълготрайна безработица.

Има три нови страни членки на Европейски Съюз, които в показателя за 2018 година са доста покрай междинния резултат на старите страни членки (в случая резултат 60 точки), само че нито една не съумява да го реализира. По повсеместен резултат най-добре от новите страни членки се показват Естония (13 място, 57 точки), Чехия (14 място, 55 точки) и Словения (15 място, 54 точки). Успешните образци в настигането демонстрират, че географията не е безусловно решаваща за ориста на страните и те могат да трансформират развиването си.

Тенденциите сред 2011 и 2018 демонстрират, че парадигмата на настигането може би се трансформира, защото редица страни от Централна и Източна Европа не престават да напредват в категория „ Икономика “, само че са почнали да се връщат обратно във връзка с категориите „ Демокрация “, „ Управление “ и „ Качество на живот “, какъвто е казусът със страни като Унгария и Полша.

Представянето на България в Индекс 2018

По отношение на четирите категории в показателя страната ни има най-хубаво показване в „ Икономика “ – 28 място от 35, с 40 точки от 100 вероятни, което я слага на последно място измежду новите страни-членки, с минимална разлика по точки след Хърватия (на 27 място), като е и над страната с най-малък резултат измежду старите страни членки, т.е. Гърция.

Тези резултати могат да се обяснят с представянето по обособените знаци, употребявани да мерят достиженията в четирите огромни категории съгласно модела на показателя. Т.е. в „ Икономика “ България към момента има по-ниски равнища на Брутният вътрешен продукт от Гърция, само че други знаци, които са употребявани в тази категория, оказват помощ за по-добро класиране. Например, България е на 4 място от 35 страни с най-ниски равнища на държавен дълг, който е и най-успешният знак за страната в тази категория. За сметка на това „ Енергийната успеваемост “ остава знакът с най-слабо показване на България в категория „ Икономика “ – 32 място от 35.

В категорията „ Качество на живот “ България заема 30 място от 35 страни с 30 точки, като е последна от новите страни членки. В тази категория България има най-вече знаци, където страната е на последно или предпоследно място измежду новите страни членки. Това включва и „ Потребление “, който мери материалното богатство на семействата, където България е на 31 място от 35. Сравнително по-добро показване има в знака за „ Дългосрочна безработица “, където е на 21 място от 35 страни.

В категорията „ Демокрация “ България е на 29 място от общо 35 класирани страни, а точките са 36 от 100, което е доста непосредствен резултат с този на Унгария (28 място и 36 точки, като разликата е в стотни), което слага страните на последните две места измежду новите страни членки. Сред знаците в тази категория България е на последно място в „ Медийна независимост “, като заема 32 място от 35 страни и последно измежду новите страни членки. Страната ни се показва най-добре в знака „ Е-участие “, където е на 16 позиция измежду 35 страни и трета измежду новите страни членки.

България е на 27 място от 35 места общо в категория „ Управление “, като има 37 точки от общо 100, като е предпоследна измежду другите нови страни членки, изпреварвайки само Румъния (28 място с 35 точки). Сред обособените знаци страната ни е на едно от последните места по знака „ Корупция “, като заема 30 място от общо 35, и е на последно място измежду новите страни членки. Подобно е ситуацията и в знака „ Върховенство на правото “ с 30 място от 35 (при 29 място през 2017 г.) и последно измежду новите страни членки. Страната ни се показва най-добре в знака за „ Вътрешни спорове и престъпност “, където е на 18 място измежду всички 35 страни и четвърто измежду новите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР