През 2018 година във Върховния административен съд са образувано 213

...
През 2018 година във Върховния административен съд са образувано 213
Коментари Харесай

Над 200 екодела през 2018 година

През 2018 година във Върховния административен съд са формирано 213 каузи по Закона за запазване на околната среда.

По Закона за предпазените територии са формирани 8 каузи, а по Закона за биологичното многообразие - 4 каузи.

Това заяви ръководителят на Шесто поделение във Върховен административен съд Любомир Гайдов по време на среща на съдиите от отделението с проф. Лудвиг Кремер.

В хода на срещата бяха разисквани проблеми, по които Върховен административен съд има решения през последните години. Отбелязано беше, че националното и европейското екозаконодателства се развиват доста динамично , защото въпросите по опазването на околната среда касаят цялата общност на Европа.

Все по-актуални ставали тематиките за опазването на чистотата на водите, почвите, въздуха, ръководството на отпадъците, проблемите от потреблението на " кафява " сила, както и въздействието на някои капиталови планове върху околната среда.

Поради това можело да се чака в идните години да има нови промени в европейското екологично право , съобщи Кремер.

" Европейската комисия и Европейската организация по околната среда правят оценка броя на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на замърсяване на въздуха в Европейски Съюз, на към 400 000 души годишно по данни на Европейската организация за околна среда (ЕАОС). За България цифрата е към 15 000 преждевременни смъртни случая годишно ", сподели още професорът.
 Върховен административен съд задължи Димов да направи екооценка на парк
Върховен административен съд задължи Димов да направи екооценка на парк " Пирин "

Екооценката е наложителна

По думите на Кремер законът за непорочност на въздуха от 1996 година и всички негови промени не планува правенето на п ланове за непорочност на въздуха , когато пределните за Европейски Съюз стойности се превишат.

Според специалиста съ
 Онлайн карта предвижда замърсяването на въздуха в София
Онлайн карта предвижда замърсяването на въздуха в София

Прогнозите се вършат със комплициран логаритъм по исторически и действителни данни

що по този начин Законът не съдържа пределните стойности за качеството на въздуха, което е в нарушаване на отговорностите на България.

" Българските жители могат да се базират на европейските правила пред българските съдилища, даже и стойностите да не попадат в българското законодателство ", изясни още Кремер и се базира на правосъдната процедура, акцентирайки, че жителите на всички страни членки могат да упорстват за правенето на ефикасни проекти за непорочност на въздуха (СЕС, Янечек, Дело C-207/07).

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР