През 2018 година ценовото равнище на съпоставима кошница с храни

...
През 2018 година ценовото равнище на съпоставима кошница с храни
Коментари Харесай

Алкохолът и цигарите най-евтини в България от целия ЕС

През 2018 година ценовото ниво на съпоставима кошница с храни и безалкохолни питиета в целия Европейски съюз е два пъти по-високо в най-скъпата държава-членка (Дания), в сравнение с в най-евтината (Румъния), демонстрират данни на Евростат.

В същото време ценовото ниво на алкохолните питиета е най-ниско в България и Румъния и два пъти и половина по-високо във Финландия, до момента в който на тютюневите произведения е най-ниско още веднъж в нашата страна и най-високо във Англия.

Дания е имала най-високото ценово ниво за храни и безалкохолни питиета в Европейски Съюз през предходната година - 130% от междинното за съюза, следвана от Люксембург и Австрия (125% от междинното за ЕС), Ирландия и Финландия (120%) и Швеция (117%).

В противоположния завършек на скалата най-ниските ценови нива се следят в Румъния (66% от междинните за ЕС), Полша (69%), България (76%), Литва (82%), Чехия (84%) и Унгария (85%).

Нивата на цените на алкохолните питиета пък варират от най-ниските нива, които са регистрирани в България и Румъния (74% от междинното равнище за ЕС), следвани от Унгария (77%), до най-високите във Финландия (182%), Ирландия (177%) и Швеция (152%).

По отношение на тютюневите произведения ценовите равнища в някои страни-членки са до четири пъти по-високи от тези в най-евтините. Най-ниските нива на цените на тютюневите произведения са следени в България (едва 49% от междинното за ЕС), следвана от Полша (60%) и Хърватия (62%), а най-висока в Обединеното кралство (204% от междинното ниво за ЕС), Ирландия (201%) и Франция (141%).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР