През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори

...
През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори
Коментари Харесай

12 милиона хектара тропически гори са унищожени миналата година

През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори или по 30 футболни стадиони в минута, - заяви Институтът за международните запаси, - от които 3,64 милиона са първоначални тропически гори и от значително значение за климата и биоразнообразието, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Данните са от годишния отчет за 2018 на " Глобъл форест уоч " - организация, която следи горите от 2001 година. Миналата година е четвъртата най-страшна за обезлесяването, след 2016 (когато обезлесената повърхност е 17 милиона хектара), 2017 и 2014 година, предава Българска телеграфна агенция.

Най-засегнатите страни са Бразилия, Индонезия, Демократична република Конго, Колумбия и Боливия. Площта на унищожените през предходната година тропически джунгли е равна на територията на Никарагуа, а унищожените първоначални джунгли са колкото Белгия.

" Това са горите с най-голямо влияние върху въглеродните излъчвания и върху биоразнообразието ", посочи Микаела Вайсе от Института за международните запаси,тъй като това са огромни дървета - те гълтам най-вече CO2 и е мъчно да бъдат обновени. Опазването на към момента оставащите гори е от витална значимост - те са дом на доста застрашени представители на флората и фауната.

Разрушителното движение е изключително тревожно в ДР Конго, до момента в който в Индонезия то се е забавило с 63% спрямо пика през 2016 година. В Колумбия през 2018 година има нарастване на обезлесяването с 9% по отношение на 2017 година По обезлесена повърхност първа е Бразилия, а Гана и Кот д`Ивоар са изгубили през 2018 година първична джунгла, представляваща надлежно 60% и 26% от тяхната територия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР