През 2018 година с български паспорт може да се пътува

...
През 2018 година с български паспорт може да се пътува
Коментари Харесай

Българският паспорт е сред 16-те най-силни в света

През 2018 година с български паспорт може да се пътува до повече страни, в сравнение с е било допустимо през последните най-малко 12 години. Документът дава свободен безвизов достъп до 169 страни в света, демонстрират последните калкулации на показателя Heneley Passport Index за 2018 година.

Той демонстрира какъв брой граници може да " отворят " паспортите от другите страни по света. Според последното издание този от България се класира на 16-то място в света, като той дава достъп до единствено 20 страни по-малко от Япония, която е отличник с достъп до общо 189.

Това е най-хубавото класиране за България от 2006 година насам, когато стартира да се пресмята показателят. За съпоставяне през последните 3 години страната се колебае сред 20 и 21-а позиция. Малко по-напред е страната ни през 2014 година, когато доближава 18-то място. За 2006 година обаче е едвам 29-та в света.

Може да се каже обаче, че тазгодишното класиране за нашите паспорти е най-хубавото за доста по-дълъг интервал от време, като се има поради, че преди влизането в Европейския съюз (ЕС) българските жители пътуват до доста повече места единствено с виза.

В последната ранглиста България се подрежда паралелно до Хърватия, Румъния и Хонконг. Останалите страни членки на Европейски Съюз обаче остават пред нас в листата.

След този на Япония идващите най-силни паспорти са тези от Сингапур, Германия, Швеция, Италия, Южна Корея, Испания, Финландия и Франция. Всички те дават достъп до повече от 186 страни.

От друга страна на дъното са Афганистан и Ирак. С техните документи свободно може да се пътува единствено до 30 страни в света. В същата категория влизат още Сомалия, Сирия, Пакистан и Йемен. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР