През 2018 година, когато Доналд Тръмп и републиканците назначиха Брет

...
През 2018 година, когато Доналд Тръмп и републиканците назначиха Брет
Коментари Харесай

ОТ РЕДАКТОРА: Изборите имат последици

През 2018 година, когато Доналд Тръмп и републиканците назначиха Брет Кавано за арбитър във Върховния съд, написах, че консервативното болшинство там няма да анулира правото на аборт внезапно, а ще го прави лека-полека, потвърждавайки разнообразни ограничавания в някои щати. Колко наивно.

През последния половин век цялата политика на републиканците и християнските кръгове, които ги поддържат, е съсредоточена в концепцията да се анулира решението по „ Роу против Уейд “. Плюс понижаване на налози за богатите, войни в чужбина и ограничението на всевъзможни самостоятелни права, с изключение на за богатите, бели мъже. Бавно, поредно и непрекъснато те съумяха да го реализиран.

„ Нищо не се случва в един момент. В постепенно загряваща водата вана ще сте се сварили, преди да сте се усетили. “ С тази фраза от книгата на Маргарет Атууд „ Дневниците на прислужницата “ (The Handmaid’s Tale) стартира едноименният сериал. Светът на Гилиад не идва с гражданска война и за една нощ, а постепенно, последователно и методично. Стъпка по стъпка. Гилиад е страната, наследила елементи от Съединени американски щати от книгата и сериала „ Дневниците на прислужницата “. В Гилиад дамите нямат право да четат, а служат единствено за разплод на богатата върхушка. Но това не става внезапно – първо лимитират правото на аборт, след това вкарват предписание мъжете да разписват позволение на дамите си, с цел да си купят противозачатъчни от аптеката. В един миг дамите са уволнени от работа, парите им са блокирани, а най-после тези, които могат да имат деца, са превърнати в робини за разплод. Книга, фиктивен свят… Но писателката Атууд споделя, че всичко разказано в книгата се случва някъде по света, тя просто го е събрала в една страна.

Бащите на американската нация са заложили в Конституцията разделянето сред държавна власт и вяра (separation of church and state). Този Върховен съд благодарение на републиканците обаче заличава бързо и несъмнено тази линия – със серия от решения от предходната седмица, които останаха в сянката на абортите. Като да вземем за пример, че щатите би трябвало да употребяват нашите пари, на данъкоплатците, с цел да финансират религиозни учебни заведения, без значение какъв брой потискащи и дискриминационни може да са нещата, на които учат децата там. Съдът възвърне на работа и учебен треньор, който се молел на стадиона, и по този метод още един път заличиха разделянето сред власт и вяра.

Върховният съд има консервативно болшинство, откакто Доналд Тръмп назначи трима съдии, които излъгаха в Сената, че няма да отхвърлят „ Роу против Уейд “.

Изборите, дами и господа, имат последствия – за налозите и образованието, за здравното обезпечаване и обикновеното право на един човек да управлява какво да прави самичък с тялото си. По същата логичност биха могли да вкарат наложителна вазектомия за мъжете.

В цялата тази лудница от вести евентуално може да сте пропуснали изумителните чувания в Конгреса на комисията, която проверява опита на Тръмп и неговите съучастници за прелом и замяна на демократичния избор.

Стана ясно, че Тръмп е знаел, че сутринта на 6 януари 2021 година, единствено няколко часа преди протеста в Капитолия, бунтовниците са били тежко въоръжени, и е насърчил защитата да ги пропусне.

„ Въобще не ме интересува, по дяволите, че имат оръжия “, споделил Тръмп, представен от някогашния консултант в Белия дом Касиди Хътчинсън пред комисията. „ Те не са тук, с цел да ме наранят. Махнете проклетите детектори за метал. Пуснете моите хора вътре. Те могат да тръгнат отсам към Капитолия “.

Хътчинсън разказа подиуми и диалози, на които е станала свидетелка. Според нея тогавашният президент Тръмп е бил прелестно осведомен за обстановката, само че все пак се е опитал да се причисли към въоръжените си последователи, насочващи се към постройката на Конгреса.

Нейните свидетелства за диалозите й с шефа на кабинета на Тръмп Марк Медоус и с юриста Руди Джулиани отстраняват всевъзможни подозрения до каква степен антуражът на Тръмп е бил осведомен за евентуално взривоопасния темперамент на обстановката. Четири дни по-рано Джулиани й е споделил, че Тръмп ще бъде при последователите си, които ще се насочат към Капитолия, и че на 6 януари ще се случи нещо.

Хъчинсън си спомня също, че в диалозите са били упоменати имена на две крайнодесни групи, „ Прауд бойз “ и „ Оат кийпърс “, доста членове на които бяха задържани и упрекнати в скрит план.

Разбира се, в този момент всички сме фокусирани и напрегнати от инфлацията и други краткотрайни стопански неволи. Но инфлацията ще премине, заплатите ще се покачат и веригите за доставки ще се приспособяват. Последствията от вероятно наново овластяване на една неуравновесена персона, откакто Тръмп не е понесъл съществени последствия за опит за събаряне на демократичния ред, може да са вечно. Не бива да го разрешаваме. Защото изборите в действителност имат последствия.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР