През 2018 година българите са били с най-слаби възможности за

...
През 2018 година българите са били с най-слаби възможности за
Коментари Харесай

Индивидуалното потребление в България е едва 56% от средното за ЕС

През 2018 година българите са били с най-слаби благоприятни условия за ползване на артикули и услуги в границите на целия Европейски Съюз, като така наречен " Действително самостоятелно ползване " (AIC) в нашата страна е било едвам 56% от междинното за Съюза, до момента в който в Люксембург е било с 132% от средноевропейското, демонстрират последни данни на Евростат, оповестени в сряда.

Трябва да се има поради, че знакът AIC е измерител на материалното богатство на семействата, като данните на Евростат се основават на преразгледания паритет на покупателната дарба (PPS), както и на последните данни за Брутният вътрешен продукт за глава от популацията на всяка страна - члена на Европейски Съюз.

През предходната година 10 страни-членки са имали ниво на " Действителното самостоятелно ползване ", което е било над междинното за Съюза, а в останалите 18 то е било под средноевропейското равнище.

Най-високи нива на AIC на глава от популацията са регистрирани в Люксембург (с 32% над междинното за ЕС), следвана от Германия (с 121%) и Австрия (116%). Нива над средноевропейските са регистрирани и в Дания (114%), Англия (113%), Холандия (112%), Финландия (112%), Белгия (111%), Швеция (109%) и Франция (107%).

В останалите страни-членки действителното ползване на глава от популацията е било по-ниско от среднооевропейското, като по този индикатор България продължава да заема последната позиция с благоприятни условия за ползване, които са били едвам 56% от осредните за Ес. На предпоследната позиция са Хърватия и Унгария, само че с показатели AIC надлежно от 63% и 64%, следвани от Румъния (със 70%).

България заема нежеланата последна позиция и в класацията на Евростат на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, измерен посредством стандарта на покупателната дарба (PPS). Трябва да се има поради, че знакът PPS е де факто изкуствена парична единица, която отстрани разликите в ценовите нива сред обособените страни. По този метод с една единица PPS се купува еднообразно количество артикули и услуги във всички страни-членки.

Този индикатор нашата страна е едвам 50% от междинния за Европейски Съюз, като надалеч пред нас са страни като Хърватия (63%), Румъния (64%) и Унгария (70%). И тук Люксембург оглавява класацията за 2017-а година с цели 254% над междинното за Европейски Съюз равнище.

България заема през последните четири години устойчиво последната позиция по повод и на двата индикатора. Показателят AIG за 2015-а и 2016-а беше на равнище 53% от междинния на Европейски Съюз, преди едва да се увеличи до 54% през 2017-а и до 56% през предходната година, а индикаторът Брутният вътрешен продукт на глава от популацията беше 47% през 2015-а, 48% за 2016-а и 49% за 2017-а година, преди да доближи 50% през 2018-а година.

Важно е обаче да се означи, че за разлика от България, Румъния означи през последните четири години най-значителен напредък измежду всички 28 членки на Европейския съюз и по двата индикатора (според AIC - от 58% през 2015-а до 70% през 2018-а година, а съгласно Брутният вътрешен продукт на човек - от 56% до 64% през предходната година).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР