През 2018 г. в България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и

...
През 2018 г. в България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и
Коментари Харесай

България и още 5 страни от ЕС с наднормена доза на фини прахови частици

През 2018 година в България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния е превишена пределно допустимата стойност на Европейски Съюз за фините прахови частици (ФПЧ2.5), се показва в отчет, показан през днешния ден от Европейската комисия.
Само Естония, Финландия, Исландия и Ирландия са съобщили за ниво на фините прахови частици под по-строгите стойности, избрани от Световната здравна организация (СЗО). Запазва се разминаването сред разпоредбите на Европейски Съюз за качеството на въздуха и насоките на СЗО, се отбелязва в известието на комисията.
През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха способства за доста понижаване на случаите на преждевременна гибел в Европейски Съюз.
Последните публични данни на Европейската организация за околна среда демонстрират, че съвсем всички европейци към момента страдат от замърсяването на въздуха, което води до към 400 000 случая на преждевременна гибел в Европа, се добавя в отчета, направен по данни от над 4000 точки за наблюдаване в Европейски Съюз.
Излагането на фини прахови частици е предизвикало към 417 000 случая на преждевременна гибел в 41 европейски страни през 2018 година, а към 379 000 от тези случаи са настъпили в Европейски Съюз. Европейските, националните и локалните политики, и намаляването на замърсяването, са подобрили качеството на въздуха в Европа.
От 2000 година насам замърсяването, в това число от транспортите, е намаляло доста. Замърсяването от производството на сила също е спаднало доста, а напредъкът в намаляването на замърсяването от постройките и селското стопанство е муден, се показва в отчета.
Докладът демонстрира, че поради карантините, въведени в Европейски Съюз около пандемията от COVID-19, качеството на въздуха се е подобрило поради спад до 60% на някои замърсители. Засега няма оценка по какъв начин това усъвършенстване се е отразило на публичното здраве.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР