През 2018 г. в 5328 случая съдът е разрешил прилагане

...
През 2018 г. в 5328 случая съдът е разрешил прилагане
Коментари Харесай

Подслушванията се увеличават през 2018 г., но нямало незаконни случаи

През 2018 година в 5328 случая съдът е разрешил използване на Специални разследващи средства (СРС), като предходната година подслушване и следене е утвърдено от съда в 4624 случая. Отказите са 771. За 12 месеца службите са следили 3046 души. Данните са от годишния отчет на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС), който през днешния ден бе признат от Народното събрание без никакви диспути. Той бе импортиран от от новия ръководител на Бюрото Пламен Иванов. Той бе определен на мястото на Бойко Рашков, който на няколко пъти алармираше, че при подслушването и следенето се правят нарушавания.

Ефективността от потреблението на СРС е ниска. По тях са направени единствено 1714 материални доказателства, т.е. в останалите случаи резултатите от подслушване и следене не стигат до съда. Най-много СРС-та през предходната година са разрешили профилираният съд и окръжният в Пловдив. Службите най-често желаят да подслушват, излиза наяве от статистиката.

Нито едно нарушаване при използването на специфични разследващи средства (СРС) не е намерено през предходната година. " През 2018 година Бюрото не е установило непозволено използване на СРС. През 2014 година са известени 4 граждани; през 2015 година – 10; през 2016 година – 5, а през 2017 – един. Това в известна степен се дължи на обстоятелството, че през интервала 2014 година 2017 година жителите са уведомявани за непозволени дейности по отношение на тях, които са осъществени преди основаване на Бюрото. С повишение контрола върху процедурите, понижава и рискът от вероятни нарушавания на закона ", написа в доклада.

В навечерието на избор от Народното събрание на нов състав на Националното бюро за надзор над специфичните разследващи средства (НБКСРС) в края на предходната година стана известно, че трима от сегашните членове на бюрото са правили нарушавания и все пак са издигнати от парламентарните партии за нов петгодишен мандат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР