През 2018 г. стокообменът с Румъния нараства с 8%Само за

...
През 2018 г. стокообменът с Румъния нараства с 8%Само за
Коментари Харесай

През 2018 г. стокообменът с Румъния нараства с 8%

През 2018 година стокообменът с Румъния нараства с 8%
Само за първите шест месеца на 2018г. стокообменът с Румъния възлиза на 2 245 милиарда евро, което е нарастване с 8% по отношение на същия интервал на предходната година. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова при откриването на Българо-румънски бизнес конгрес в София, оповестиха от Министерството на стопанската система.

На събитието участваха над 70 компании от двете страни от областите хранително-вкусова и химическа индустрия, туризъм, търговия и други.

„ Българският експорт към Румъния също се усилва за първото полугодие с 11.6% и доближава 1 148 милиарда евро, сподели още икономическият заместник-министър в изявлението си. Иванова акцентира, че един от методите за повишение на стокообмена е посредством нашарване на комерсиалните потоци сред двете страни и включване на нови артикули в листите на търгуваните артикули.

По думите й съществува капацитет за повишаване на размерите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, ай ти аутсорсинг.

Заместник-министър Иванова уточни, че ще бъде подтиквано съдействието сред българските и румънските компании като снабдители и поддоставчици за промишлености от съвместен интерес. „ Ще окажем поддръжка на пограничните общини за реализацията на районни двустранни планове, както и развиването на дребни и междинни предприятия", приключи тя.

Посланикът на Румъния у нас Йон Гъля от своя страна разгласи, че е значимо насърчаването на икономическото съдействие, изключително в развиването на индустриални и бизнес паркове, проучвателен центрове и инкубатори. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР