През 2018 г. служителите от Главна дирекция Контрол по правата

...
През 2018 г. служителите от Главна дирекция Контрол по правата
Коментари Харесай

293 социални услуги за деца и младежи са проверени от ДАЗД през 2018

През 2018 година чиновниците от Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “ към ДАЗД са направили общо 293 инспекции, от които 145 са в Центрове за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания (ЦНСТДБУ), 125 са в Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ), 8 са в Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания с потребности от непрекъснати медицински грижи (ЦНСТДМУППМГ) и 15 в Домове за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ).

Тематичната планова инспекция бе осъществена на територията на цялата страна, задачата на която беше да се изследват грижите, които се поставят за децата, настанени в обществени услуги, и закрилата им от принуждение. Спазването на правата на децата със характерни потребности, според Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и Наредбата за критериите и стандартите за обществени услуги за деца са правните учредения на инспекцията. От тестваните 293 обекта, при 253 от тях снабдител е съответната община. Лицензирани снабдители от ДАЗД дават обществени услуги в 40 бр. ЦНСТ, от които 14 бр. за деца и младежи с увреждания.

Изследвана бе успеваемостта в работата на ЦНСТ и ДДЛРГ по попречване на разнообразни типове принуждение върху децата, с акценти към определяне: съществуването на насилие; преобладаващото по тип насилие; форми на упражнено принуждение – върху деца от чиновници, принуждение сред деца и принуждение върху децата от външни за ЦНСТ и ДДЛРГ лица, неглижиране; превантивни дейности на личния състав за ограничение случаите на принуждение върху децата; по какъв начин органът за протекция на детето на локално равнище подсигурява правото на тези деца на отбрана от всички форми на принуждение, в това число и неглижиране на потребности и потребности; дейности и ограничения за поддръжка на децата, претърпели насилие; съдействие с отдел „ Закрила на детето ” (ОЗД) и с способената районна прокуратура за съблюдаване задължението за подпомагане, регламентирано в член 7 от Закона за протекция на детето; ограничения и дейности по отношение на причинителя на принуждение, търсене на отговорност; успеваемост на подхванатите дейности от позиция на получени крайни резултати за отпадане на риска от принуждение за детето/децата.

Освен обзор на наложителната документи, обвързвана с грижата за децата и с организацията на активността на експертите, бяха извършени беседи и анонимно анкетно изследване с личния състав на обществените услуги и с настанените деца. Целта бе да се получи информация по отношение на съществуването на принуждение по отношение на децата в обществените услуги, по какъв начин реагират личният състав и децата при принуждение, поддръжката, която се оказва, проблеми и компликации, положителните практики, както и дадените оферти за възстановяване работата и успеваемостта за отпадане на риска от принуждение за децата.

В тестваните обекти, в които са открити пропуски в работата на работещите, на шефовете на обществената услуга са дадени наложителни наставления, съпроводени с методически инструкции за отстраняването им, написан е и механизъм за взаимоотношение сред виновните институции. Потърсено е и подпомагане от кметовете на общините и/или лицензирани организации като снабдители на обществената услуга, с оглед поддръжка при осъществяването на дадените наложителни наставления.

След привършване на плановата инспекция е направен народен разбор, в който са разказани резултатите от нея. Същият е изпратен на: министъра на труда и обществената политика, министъра на опазването на здравето и изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР