През 2018 г. ще се навършат 10 години, откакто Варненската

...
През 2018 г. ще се навършат 10 години, откакто Варненската
Коментари Харесай

Има ли сили БПЦ да завърши храмът „Св.Прокопий Варненски“? 


През 2018 година ще се навършат 10 години, откогато Варненската и Великопреславска митрополия строи храмът „Св.Прокопий Варненски“. През 2008 година година прогнозите на архитектите на храма са, че строителството му ще отнеме 2 години, за построяването му ще се разчита на дарения и част от строителството ще бъде поето безплатно от локални компании. През годините, страната, община Варна, партия ГЕРБ и частни донори подкрепяха обилно строителството на храма. Премиерът Борисов, който е прочут с доброжелателното си отношение към Българската православна черква издейства стотици хиляди левове за строителството на храма, Варненската митрополия провежда SMS акции за набиране на средства, благотворителни начинания, само че „Св.Прокопий Варненски“ още не е приключен.

Основателно поражда въпроса: Има ли сили и средства Българската православна черква да построи храм във Варна, откакто за 100 години няма съграден подобен в морската столица?
Имотите на БПЦ по данъчна оценка са оценени на над 2 милиарда лв.. Тя има 2 млн. дка ниви, лозя, ливади и градини. Църквата е освободена от облагане с налог върху недвижимите парцели и с налог при придобиване на имущества, както и от такса за битови боклуци. Тя получава и дотация от страната /за 2015 г.в размер на 2 млн. и 360 хиляди лева./.

Църквата не заплаща налог за производството и търговията със свещи, не заплаща Данък добавена стойност, не издава и документи за кръщенета, сватби и погребения, няма фискални апарати, които да регистрират оборота й. Никой не знае какъв брой печели на година БПЦ, само че по информация на вестник „Телеграф“ за 2015 година, единствено от продажбата на свещи облагата й е 16 млн.лв. Отделно църквата получава солидни наеми за свои парцели, взе участие и в търговски покупко-продажби с парцелите си, владиците поддържат първокласен метод на живот и имат скъпи автопаркове. Защо тогава БПЦ 10 години не може да приключи „Св.Прокопий Варненски“ се питат варненци? За дефицит на средства ли става дума, за липса на задоволително предпочитание ли, или помощта на донорите е незадоволителна? Каквито и да са аргументите, храмът дублира ориста на стадион „Варна“, който също се строи над 10 години и още не е приключен.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР