През 2018 г. са задържани почти 27 милиона артикула на

...
През 2018 г. са задържани почти 27 милиона артикула на
Коментари Харесай

ЕК: Китай е източник номер едно на стоки, нарушаващи интелектуална собственост

През 2018 година са арестувани съвсем 27 милиона продукта на стойност на черния пазар от близо 740 милиона евро , които са нарушили права върху интелектуална благосъстоятелност, съгласно нови данни в отчет на Европейската комисия.

Броят на арестуваните колета с подправени артикули за импорт в Европейски Съюз се е нараснал през 2018 година заради множеството дребни куриерски и пощенски пратки . Броят на арестуваните колета е скочил от 57 433 през 2017 година на 69 354 през 2018 година, въпреки общият брой на арестуваните продукти да е намалял спрямо предходни години.

Първи по брой арестувани продукти са цигарите, които възлизат на 15% от общото количество арестувани продукти. След тях се подреждат играчките (14%), опаковъчните материали (9%), етикетите и стикерите (9%), както и облеклото (8%).

Продуктите за всекидневно персонално прилагане в дома, като продуктите за грижа за тялото, медикаментите, играчките и електроуредите за бита, възлизат на съвсем 37% от общия брой арестувани продукти .

Китай продължава да бъде източник номер едно на артикули, нарушаващи права върху интелектуална благосъстоятелност .

От Северна Македония са потеглили най-вече подправени алкохолни питиета . Турция е била основният източник на други питиета, парфюми и козметика.

Митниците на Европейски Съюз са засекли огромен брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове и DVD дискове, етикети и стикери от Хонконг, Китай .

Държавата, главен източник на компютърно съоръжение, е Индия, а на цигари-Камбоджа, а на опаковъчни материали-Босна и Херцеговина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР