През 2018 г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието

...
През 2018 г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието
Коментари Харесай

Шпиони и терор – заплахи за България за 2018 година

През 2018 година са се нараснали честотата, обсега и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Това се показва в отчета за положението на националната сигурност за предходната година, който влезе във вниманието на депутатите.

Актуални остават действията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски офанзиви към интернет уеб сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в разнообразни обществени мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се показва в отчета. Като съществени закани се сочат вирусите и шпионските стратегии и зловредни кодове. Запазена е наклонността към повишаване на киберизмамите, включително похищенията от вида " обществено инженерство " и phishing, посредством които се цели придобиване на неоторизиран достъп до системи или информация, посредством които се дава опция за опериране с непознати банкови сметки, кредитни карти и други

Сривът на Търговския указател и регистъра на юридическите лицата с нестопанска цел през 2018 година е образец за осъществен риск в осведомителната сфера. В резултат на непозволения достъп бяха блокирани значими за обществото системи. Друг тип закани за сигурността са свързани с миграционния напън към България. През 2018 година наклонността за неговото понижаване се резервира. Заявените прехвърляния са 424, а действително осъществените са 85 (за съпоставяне през 2017 са осъществени 418 прехвърлянето от декларирани 1111).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР