През 2018 г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието

...
През 2018 г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието
Коментари Харесай

Шпионските програми - заплаха за националната сигурност през 2018 г.

През 2018 година са се нараснали честотата, обсега и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Това се показва в отчета за положението на националната сигурност за предходната година, който влезе във вниманието на депутатите.

Актуални остават действията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски офанзиви към интернет уеб сайтове на лица, държавни и частни организации , потребителски профили в разнообразни обществени мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се показва в отчета. Като съществени закани се сочат вирусите и шпионските стратегии и зловредни кодове. Запазена е наклонността към повишаване на киберизмамите, включително похищенията от вида " обществено инженерство " и phishing, посредством които се цели придобиване на неоторизиран достъп до системи или информация, посредством които се дава опция за опериране с непознати банкови сметки, кредитни карти и други
 Втори руснак със възбрана да влиза у нас за период от 10 години
Втори руснак със възбрана да влиза у нас за период от 10 години

Цацаров: Не преследваме хрумвания, а пари и въздействие, посредством които се постановат тези хрумвания

Сривът на Търговският указател и регистърът на юридическите лицата с нестопанска цел през 2018 година е образец за осъществен риск в осведомителната сфера. В резултат на непозволения достъп бяха блокирани значими за обществото системи. Друг тип закани за сигурността са свързани с миграционния напън към България. През 2018 година наклонността за неговото понижаване се резервира. Заявените прехвърляния са 424, а действително осъществените са 85 (за съпоставяне през 2017 са осъществени 418 прехвърлянето от декларирани 1111).

В подтекста на вътрешния ред и сигурност се сочи противодействието на непознатите специфични служби. За тази цел се ползва необятен инструментариум в директно съдействие със съюзническите и партньорските служби. Те са в непрестанен режим на известяван и осъществяване на взаимни интервенции. В отчета е отделено внимание на противодействието на екстремистката активност, където водещ е превантивният метод. Чрез него способените органи, включително ДАНС възнамеряват и организират мероприятия за попречване на екстремистки дейности.
 Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска офанзива в България
Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска офанзива в България

" Докато българските сили за сигурност " ловят " русофили, Букурещ и София форсират стратегиите си за модернизиране на армията "

Отбелязана е предварителна защита на риска от тероризъм. Създадени са механизми за междуведомствена съгласуваност за инспекция на всеки сигнал, съдържащ признаци на терористична активност. В тази връзка от изключителна значимост е активността на Националния контратерористичен център в ДАНС. Чрез него се реализира непрестанен продан на информация в режим 24/7 с способените органи на други държани от Европейски Съюз и НАТО.

През 2018 година със заповед на ръководителят на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения на 15 лица, съпричастни към терористична активност.

Припомняме, 9 септември стана ясно, че някогашният основен редактор на в. Дума " Юрий Борисов е задържан по обвиняване за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов единствено е разпитван като очевидец, а ръководителят на Сдружение " Русофили " Николай Малинов е упрекнат за активност в интерес на непозната страна.
 Николай Малинов с обвиняване, Решетников със възбрана да влиза в България Обновена
Николай Малинов с обвиняване, Решетников със възбрана да влиза в България

По следствието " Русофили "

По време на брифинг на службите стана ясно , че следствието е почнало от съмнения за пране на пари. Вчера бе оповестено и че на Леонид Решетников, някогашен ръководител на Руския институт за стратегически проучвания, се постанова възбрана да влиза в страната за период от 10 години. Решетников стана изключително прочут у нас, когато се разбра за срещата му с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка координиране на номинацията на Румен Радев през 2016 година

Коментарите на сегашния скандал с " Русофили " обвързаха дейностите на службите с идните в страната локални избори .

Премиерът Бойко Борисов тази заран изрично отхвърли да има пръст в създаването и работата на службите.

С коментар преди този момент се включи и президентът Румен Радев, който изиска неоспорими обстоятелства .

По-рано през днешния ден стана ясно и че от през днешния ден руснакът Константин Малофеев също е със възбрана да влиза у нас за период от 10 години.
 Решетников бил най-големият българофил в Русия
Решетников бил най-големият българофил в Русия

Станислав Станилов твърди, че генералът идвал да се лекува в България, не като шпионин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР