През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева,

...
През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева,
Коментари Харесай

Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 г.

" През 2018 година приходите от туризъм са 8,4 милиарда лв., което е с 6% повече, спрямо миналата година. За последните три години - от 2015 насам, 34% е растежът на приходите от интернационален туризъм в страната ", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, преда кореспондент на БГНЕС.

Ангелкова откри Шестата годишна среща на Националния ръб по туризъм (НБТ), която се организира под мотото „ 2019 година – година на вътрешния туризъм, вложенията и нововъведенията “, провеждаща се в София.

Пред участниците на форума Ангелкова регистрира, че по разнообразни данни над 9 млн. са задграничните туристи, които са пристигнали у нас през миналата година. Тя акцентира, че страната ни се стреми да развива всичките си типове туризъм, а задачата е да се трансформира в одобрена целогодишна туристическа дестинация.

„ Нашата прелестна материална база да бъде заета 365 дни в годината. За да можем обаче да реализираме всичко това, са нужни доста старания “, акцентира Ангелкова. Тя предвижда, че 2019 година също ще бъде динамична за този бранш, а битката ще бъде „ за всеки един екскурзиант “.

„ Правителството продължава да работи за понижаване на административната тежест. Много е значимо да оказваме помощ на бизнеса с понижените административни процедури. Горда съм, че Министерството на туризма е първото, което през ноември месец 2018 година показа всички услуги електронно налични, тъй че оптимално да се пести време и запас “, съобщи Ангелкова. Тя напомни, че следва и смяна в наредбата за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, които още веднъж си слагат за цел да понижат административната тежест и да облекчат бизнеса.

Николина Ангелкова означи и различен значим факт – с изключение на зимния и морския, които са главните типове туризъм у нас, страната ни поставя старания за развиването и на конгресен туризъм, както в София, по този начин и в курортите. На 31 май Министерство на туризма провежда и интернационален капиталов конгрес с присъединяване на доста от огромните хотелски вериги и туроператори, където ще бъде препоръчано в „ Слънчев бряг “ да бъде построен конгресен център, който да стане хазаин на разнообразни събития.

По време на срещата НБТ изиска бюджетът за реклама на туризма да бъде 1% от приходите, които секторът генерира годишно в стопанската система на страната.

Според организацията досега вложенията са доста по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на страната ни. „ Заложеният сега бюджет е извънредно непълен за дейно осъществяване на националния туристически маркетинг, несъразмерен на приходите и е доста по-малък от този на конкурентните туристически страни “, акцентира Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на НБТ.

Един от панелите на конференцията е отдаден на капацитета на София да се трансформира в център на конгресен, културен, юношески и фестивален туризъм, а в поддръжка на това сдружението ще я издигне за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР