През 2018 г. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/

...
През 2018 г. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/
Коментари Харесай

През 2018 г. са сключени договори за иновации за 1.9 млрд. лв.

През 2018 година по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 /ОПИК/ са подписани общо 2022 контракта, от които сполучливо завършили са 1178. Обявените средства в разнообразни процедури досега са близо 2.1 милиарда лева или малко над 80% от общия бюджет на програмата. Сключените контракти са за 1.9 милиарда лева, а досега изплатените средства са 917 млн. лева или 35.5% от общия бюджет на програмата. Това разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на среща с браншовите организации.

Събитието се провежда от Асоциация на индустриалния капитал в България и е под наслов „ Актуални благоприятни условия и нужни дейности в поддръжка на българския бизнес “.Караниколов разясни, че през 2019 година ще бъдат оповестени още три процедури за конкурентен асортимент по ОПИК, а точно „ Внедряване на нововъведения за съществуващи предприятия “, „ Развитие на иновационни клъстери “ и „ Дигитализация на МСП “. „ Неразделна част от осъществяването на програмата към днешна дата е и процедурата за „ Регионални иновационни центрове “. Общият и бюджет е в размер на 115.6 млн. лева, а средствата ще бъдат ориентирани към планове, които се извършват отвън територията на област София-град “, съобщи Караниколов.

Той акцентира, че с изключение на устрема да се построи нужната инфраструктура за основаване на нововъведения отвън столицата, има опция да се направи паралел с процедурите изпълнявани по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ", при които забележителна част от финансирането, в порядъка на 80-90%, е съсредоточено в София-град.

„ Стремежът ни е процедурата да бъде оповестена за кандидатстване през май 2019 година, а осъществяването на договорите да стартира при започване на 2020 година след минали стадии на оценка и договаряне “, разясни Караниколов.

Министърът акцентира, че оптималният размер на безвъзмездната финансова помощ в границите на едно планово предложение може да доближи 7 млн. лева, а минималният е 1.5 млн. лева „ Изпълнението на плановете би трябвало да завърши в границите на 24 месеца. Приложими са два режима на държавна помощ, а точно „ Инвестиционна помощ за научноизследователски инфраструктури “ и „ Де минимис “ в размер на разноски до 200 хиляди евро в едно планово предложение “, посочи Караниколов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР