През 2018 г. между България и Виетнам е постигнат общ

...
През 2018 г. между България и Виетнам е постигнат общ
Коментари Харесай

Караниколов: Близо 90 млн. долара е стокообменът ни с Виетнам

През 2018 година сред България и Виетнам е реализиран общ стокообмен на стойност 88.8 млн. щ.д . Повишението по отношение на 2017г. е с към 10%, само че смятам че имаме по-висок капацитет, който да осъществяваме, разяснява министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на среща с посланика на Виетнам Н. Пр. господин Доан Туан Лин, на която двамата разискаха задълбочаването на търговско-икономическото съдействие сред двете страни.

Министър Караниколов и Н. Пр. господин Доан Туан Лин се съгласиха, че със Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз /ЕС/ и Виетнам, което се чака да бъде подписано в края на м. юни т.г., ще се насърчи още повече търговско-икономическото и капиталово съдействие и капацитет сред България и Виетнам. Икономическият министър уточни, че по време на Българското председателство на Европейски Съюз страната ни е подкрепяла интензивно подписването на Споразумението. Той бе безапелационен, че ще спомага за по-бързото одобрение на комерсиалното съглашение и от българския парламент, с цел да бъде обезпечен бърз достъп на експортьорите и вложителите от страната и Европейски Съюз до един бързо разрастващ се пазар от 95 милиона консуматори.
 Министерство на стопанската система

„ Виетнам е наш обичаен търговско-икономически сътрудник, с който си сътрудничим чудесно, само че би трябвало да надграждаме, с цел да развием цялостния капацитет и усъвършенстваме двустранната търговия “, посочи още Караниколов на срещата. От своя страна дипломат Доан Туан Лин съобщи, че Виетнам може да бъде врата за стоките от България към Тихоокеанския район и страните от Азия , а нашата страна да даде благоприятни условия за тези от Виетнам към пазарите на Европейски Съюз.

За идентифицирането и реализирането на нови благоприятни условия в търговско-икономическата сфера, двамата съгласуваха провеждането на 24-та сесия на Българо-виетнамската смесена комисия през месец ноември 2019 година в София, която да бъде придружена от провеждането на бизнес конгрес.-->

Български експорт за Виетнам през 2018 година е 33.0 млн. щ.д., състоящ се от: медикаменти; инсектициди; ламарини, листове и ленти от мед; каолин и каолинови глини; антибиотици и други Вносът от Виетнам за същия интервал е на стойност 55.8 млн. щ.д. и се състои от: кафе; пневматични гуми от каучук; елементи и такъми за транспортни средства; ядки, кашу и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР