През 2018 г. инспекторите са проверили 4766 декларации. Фактически е

...
През 2018 г. инспекторите са проверили 4766 декларации. Фактически е
Коментари Харесай

Съдебните инспектори проверили 10 195 имотни декларации на магистрати и роднини

През 2018 година инспекторите са ревизирали 4766 заявления. Фактически е тествано имуществото на 10 195 лица - магистратите, техните съпрузи, лицата, с които се намират във фактическо общуване на брачен начала и ненавършилите им пълноправие деца.

Това оповестяват от Инспектората на Висшия правосъден съвет на база отчетния отчет за активността си за 2018 година

Образувани са общо 60 преписки по сигнали. Само по едно от завършените инспекции към 31 декември 2018 година е направен стимулиран отчет за нарушаване. Основната причина за невъзможността на ИВСС да откри по неоспорим метод съществуването на такива нарушавания е обвързвана с незадоволително положителната законова уредба за събиране на доказателства, с които нарушаванията да бъдат дейно доказвани.

Образувани са 8 дисциплинарни производства против магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи рекомендации за преценка нуждата от налагане на дисциплинираща мярка или наказване.

Инспекторите към Висшия правосъден съвет не са открили проблеми при разглеждане на заявките против нарушение правото на разглеждане и решение на делото в рационален период за 2018 година Основна причина за нарушение на рационалния период за разглеждане на делата е неспазване на откритите процесуални периоди по формиране, придвижване и привършване на делата. За нарушаването на рационалния период за разглеждане на делата са съдействали или се дължат напълно на дейностите на съдии, за които ИВСС е отправял оферти за налагане на дисциплинарни санкции.

Инспекторатът се оправя сполучливо с възлаганите му все нови и нови пълномощия, което значи, че активността му се употребява с поддръжката на обществото и доверието на магистратите. Необходимо е да продължи да потвърждава с активността си, че е поръчител за постигането на бързо, качествено, предвидимо и без значение правораздаване, гласят изводите от документа.

Общо 1492 сигнала за позволени нарушавания от правосъдните органи са постъпили през 2018 година Това сподели информация от Инспектората на Висшия правосъден съвет (ИВСС). По 1008 сигнала инспекторите са завършили като с два сигнала уеднаквяване на правосъдната процедура и са изготвили мнения по четири тълкувателни каузи.

През 2018 година Инспекторите направиха общо 61 инспекции в органи на правосъдната власт в петте апелативни региона. Проверени са органите на правосъдната власт за 2016 година и за 2017 година

Аналитичният отчет, направен от основния контрольор Теодора Точкова, е показан на 30 май 2019 година пред пленума на Висш съдебен съвет, с цел да бъде импортиран на идващия ден в Народното събрание дружно с годишния отчет на правосъдните кадровици.

Според отчета, правосъдните инспектори са създали 47 сложни планови инспекции (КПП), от които 5 в съдилищата по цивилен и административни каузи, 20 в съдилищата по наказателни каузи, 21 в прокуратурите и окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

Проверена е и Националната следствена работа (НСлС). Извършени бяха 3 тематични инспекции, 10 инцидентни инспекции по сигнали по цивилен, търговски и наказателни каузи и прокурорски преписки и 1 инспекция по самосезиране.

Инспекторите на Висш съдебен съвет са ревизирали Върховен касационен съд, Върховен административен съд, Национална следствена служба, Апелативния профилиран углавен съд и Специализирания углавен съд, Апелативната профилирана прокуратура и Специализираната прокуратура. С изключение на инспекцията на Върховен касационен съд по цивилен и търговски каузи, която продължи и през 2019 година и ще бъде регистрирана в идващия регистриран интервал, резултатите от инспекциите в останалите органи на правосъдната власт са в детайли коментирани в отчета.

Сред откритите проблеми са забавяния при произнасянето по инспекциите по член 145 Закон за съдебната власт и решаването на делата от някои прокурори; несбъднат надзор от прокурори върху работата на чиновниците на Министерство на вътрешните работи по спрени наказателни производства. В някои случаи наблюдаващите прокурори не реализират задоволително дейно функционалността си по управление и контрол на следствието, заради което се позволяват процесуални нарушавания, които водят до анулация на прокурорските актове или връщане на делата от съда, се споделя в отчета на ИВСС.

В отчета са посочени и позитивните практики, измежду които и липса на оправдателни присъди за осъществени от съдии, прокурори и следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности корупционни закононарушения.

През 2018 година има отличени магистрати с отличие " персонален почетен знак втора степен - сребърен ".

Докладът за активността на Инспектората към Висш съдебен съвет е наличен на интернет страницата на институцията http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР