През 2018 г. е отчетен 60 % спад на добива

...
През 2018 г. е отчетен 60 % спад на добива
Коментари Харесай

60% по-малко мед сме произвели през 2018 г.

През 2018 година е регистриран 60 % спад на добива на мед у нас. Това заяви ръководителят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов за БНР.

Според него повода за сериозния спад са продължителните превалявания през годината.

Куменов уточни, че за разлика от минали години, когато България е изнасяла сред 12 и 15 хиляди тона мед, през 2018 година се чакат едвам 7-8 хиляди тона . Друг от сериозните проблеми, който посочи, е фрапантното нарастване на смъртността на пчелите. Той е на мнение, че това се дължи на използването на пестициди, неразрешени в Европейския съюз.

Въпреки неподходящата година обаче пчеларите не са получили подкрепяне от страната по схемата " де минимис ", добави Куменов и уточни, че обяснението на министъра на земеделието е, че БАБХ е записала доста дребна смъртност.

 Пчеларите получават към 2,4 млн. лева държавна помощ „ де минимис “
Пчеларите получават към 2,4 млн. лева държавна помощ „ де минимис “

Предстоят инспекции на пчелините, оповестиха от МЗХГ

Разминаването в данните идва от това, че част от пчеларите не записват всяка една смъртност на пчелно семейство поради бюрокращината, безапелационен е Куменов.

Той заяви, че в протестна декларация пчеларите са поискали възнаграждение на такса " Опрашване " за всяко записано пчелно семейство. В бранша желаят да получават по 60 евро годишно. Куменов счита, че предлагането има късмет на европейско равнище.

Пчеларите упорстват и за криминализиране на нерегламентираното отнасяне на земеделските култури, както и за следене на незаконния импорт на неразрешени пестициди в България, посочи ръководителят на федерацията.

 Протестиращи пчелари се оповестиха срещу пестицидите
Протестиращи пчелари се оповестиха срещу пестицидите

Поискаха да бъдат неразрешени

Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо - взима си меда, потегля да го продава и в един миг се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави, изясни Куменов и уточни, че на 10 декември ще се организира народен пчеларски митинг , с който ще приключи една доста тежка година за пчеларите в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР