През 2018 г. делът на композитния индекс "Икономика на светло"

...
През 2018 г. делът на композитния индекс "Икономика на светло"
Коментари Харесай

Спад на сивата икономика у нас през 2018 г.

През 2018 година делът на композитния показател "Икономика на ярко " се усилва с 4.55 пункта по отношение на 2017 година и доближава 79.10%. Българската стопанска система изсветлява, а делът на сивия бранш понижава. Това съобщи на конференция проф. Стефан Петранов, началник на екипа, основал композитния показател "Икономика на ярко ".

Индексът е основан през 2009 година с план по Оперативна програма "Развитие на човешките запаси ", а Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) организира това проучване със лични средства. Композитният показател „ Икономика на ярко “ е иновация в методологията за следене и премерване на процесите на неофициалната стопанска система, както у нас, по този начин и на европейско ниво.

През последните години наклонността демонстрира един непрекъснат положителен прогресивен тренд в българската стопанска система, акцентира Петранов. По неговите думи в по-ранни интервали, сред 2010-2013 година, общата тенденция също се резервира, като се изключи 2014-а, когато се наблюдаваше спад и разширение на сивия бранш. Със постоянните 3.07% понижава сивата стопанска система през 2017 година и доближава равнище от 25.22%, при 28.29% през 2016 година

Участие в конференцията взеха Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ, проф. доктор Стефан Петранов, началник на екипа, основал композитния показател "Икономика на ярко ", доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ и началник на план "Ограничаване и предварителна защита на неофициалната стопанска система ", и Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ. Довечера от 18.00 в зала "Средец " на "София хотел Балкан " ще се организира и формалната гала по връчването на премиите "Икономика на ярко " за 2018 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР