През 2018 г. броят на малките царски орлета у нас

...
През 2018 г. броят на малките царски орлета у нас
Коментари Харесай

През 2018 г. у нас: 24 малки царски орлета излетяха успешно от гнездата си

През 2018 година броят на дребните царски орлета у нас е 24. Средният гнездови триумф е 1.14 изхвърчали дребни на гнездяща двойка, което е покрай цената за последните три години - 1.2 дребни на гнездяща двойка. Това е доста добър индикатор и дава вяра за увеличението на популацията на типа в България, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).
Двойките царски орли е повишен през тази година с още една и след три години без смяна в числеността на популацията, те към този момент наброяват 29. През пролетта са се загнездили 21 от тях. Голям % от птиците са пристъпили към размножаване доста рано, към средата на март. От друга страна, седем от обичайно размножаващите се двойки са почнали да гнездят доста късно - едвам в средата на април, най-вероятно поради внезапните промени във времето, които бяха постоянно събитие през годината.
При три от двойките дребните са изхвърчали сред 25 и 31 август, което е връх за късно политане на птици, освен за популацията у нас, само че и по света.
В Европейска Турция мониторингът на двойките царски орли се реализира от екип на Българско дружество за защита на птиците и BirdLife Турция. Гнездовият триумф на типа там е доста висок - 1.4 изхвърчали дребни на гнездяща двойка. За съпоставяне предходната година той е 1.36 дребни, а през 2016 - 0,98. Като цяло тракийската популация на типа към момента е в развой на увеличение, като сега наброява сред 80 и 90 двойки.
Редовният мониторинг на гнездящите двойки царски орли се прави от екип на Българско дружество за защита на птиците в границите на LIFE плана "Земя за царския орел ", чиято съществена цел е възобновяване и подобряването на ловните местообитания на международно застрашения тип.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР