През 2018 г. българската АЕЦ "Козлодуй" регистрира рекордна печалба в

През 2018 г. българската АЕЦ "Козлодуй" регистрира рекордна печалба в ...

Петкова: Нетната печалба на АЕЦ Козлодуй от началото на 2019 г. стига 270 млн. лв..


През 2018 г. българската АЕЦ "Козлодуй" регистрира рекордна печалба в размер на 167 млн. лв., като от началото на тази година досега нетната печалба на дружеството достига 270 млн. лв., заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на връчването на лицензията заудължаване срока на експлоатацията на VI блок на атомната електроцентрала.

По нейните думи за успешното удължаване срока на експлоатация и повишаване мощността на двата реактора АЕЦ "Козлодуй" е инвестирала общо 474 млн. лв. 182 млн. лв са били необходими за повишаване мощността до 104% и на двата блока, докато 292 млн. лв са били насочени за удължаване живота на мощностите.Още по тематаЗапочва плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" До седмици издават лиценз за удължаване на живота на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“Експерти: Проектът за АЕЦ "Белене" е ястие с шарена сол

Петкова подчерта, че централата може да се сравнява с най-сигурниите съоръжения за производство на атомна енергия в света. АЕЦ "Козлодуй" произвежда малко над 34% от електроенергията в България и е важен стълб за българската икономика, категорична беше тя.

Според изпълнителния директор на централата Наско Михов вече 45 години АЕЦ "Козлодуй" работи безопасно и надеждно, като VI блок може безпроблемно да работи през следващите 30 години, категоричен е той.

По мнение на енергийния министър лицензирането на проекта за стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде завършено в началото на 2020 г. По думите на председателя на "Агенцията за ядрено регулиране" (АЯР) Лъчезар Костов това до голяма степен зависи от готовността на "Национална електрическа компания".

Представители на руската енергийна компания "Росатом" обявиха, че дружеството е готово да си съдейства с американски или други компании за проекта "Белене" и споделиха, че ако България има икономическа изгода, е свободна да смени доставчика на ядрено гориво.

Източник: investor.bg