През 2018 г. България трябва да стимулира процеса на прилагане

...
През 2018 г. България трябва да стимулира процеса на прилагане
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Да направим Българо-Румънски шенген

През 2018 година България би трябвало да подтиква процеса на използване на районна правдивост в границите на Европейски Съюз.

Страната ни би трябвало да създаде небосвод за стратегически връзки с Румъния. А за какво да не помислим за основаване на българо-румънски Шенген?! Това разяснява за Дир.бг проф. Владимир Чуков във връзка с вероятностите на България в Европейски Съюз.

Липсата на консенсус за бежанците

Може би това, което се случи 2015 година бе огромното тестване, огромното предизвикателство пред най-мощният политически и стопански съюз в света. Категорично би трябвало да кажа, наблюдавайки обособените интернационалните организации Европейски Съюз е моделът. Копират я, в случай че щете като конструкция, в случай че щете като название - ето да вземем за пример организациите за африканско единение бе преименувана на Африкански съюз.

Проблемът с бежанците доста мощно раздруса английското общество. Англия постоянно е била с една крачка отвън Европейски Съюз, само че тези процеси доста мощно подтикнаха настроенията в страната и те гласоподаваха с доста малко, само че за излизане от Европейски Съюз. Очевидно е, че резонансът от удара, който нанесоха бежанците като обществено и политическо събитие продължава, въпреки и с по-малка отдалеченост и стойност. Но по този начин или другояче Европейски Съюз не може да създаде обединен европейски глас във връзка с политиката с бежанците, разяснява Владимир Чуков.

Усети се един разлом Източна против Западна Европа. Очевидно е че има разлики, които ние не желаеме да си ги признаем. Преди няколко месеца президентът на Франция Еманюел Макрон бе индивидът, който заприказва за няколко скорости на Европа. Имаше проекти за пет скорости, т.е. разнообразни степени на интеграция. Трябва да кажем, че ние сме срещу, тъй като няма по какъв начин Европа да бъде разграничена. Но факт е, че нашите две страни като България и Румъния доста твърдо сме отвън Шенгенското пространство и то по чисто политически белези. Това подсказва, че такова нещо съществува, установи Владимир Чуков.

Моето персонално мнение е, че би трябвало да бъде приложено, това което във външната политика се назовава най-стриктна, прецизна, фина диференциация. Ние сме към момента 28 страни членки на Европейски Съюз, България не може да има ползи, които изцяло съответстват да речем с една Финландия, с Португалия, с Ирландия. Не инцидентно имаме ирландската декларация, тъй като тя е най-далеч от проблемите на бежанците. Т.е. това, което към този момент имаме от 25 години - Вишеградската четворка, демонстрира, че тези четири страни са предложили диференцирания метод, и ние би трябвало да извлечем някакъв опит.
Германия и Франция са създали допустимо максимален синхрон между тях. Едната е единствената непрекъсната членка на Съвета за сигурност, а другата е икономическия мотор на Европа. Техният синхрон дружно със страни от вида на Италия, Испания, демонстрира, че те си имат лична група. Ако щете, можем да я назовем и групата на Еврозоната, съобщи Владимир Чуков.

Моята теза е, че идната година България би трябвало да подтиква процеса на използване на районна правдивост в границите на Европейски Съюз. Какво имам поради? Няма за какво да бягаме от формулите районна група. Ето това, което ние видяхме от основаването на този квартет на водачите на Балканските страни - един път се събраха във Варна, срещата в Крайова, където бяха България, Сърбия и Румъния, в този момент участва и Гърция, срещата в Белград. Общо взето се бяга от споменаването на вишеградския опит, само че аз си мисля, че това е пътят.

И моята теза, която през годините съм стартирал, е, че Балканските страни би трябвало да основат общ пазар, основата на който би трябвало да бъдат България и Румъния. Или 2018 година българското държавно управление би трябвало да създаде небосвод за основаването на стратегически връзки със прилежаща Румъния, тъй като тя е най-близката до нас страна. Ако щете общо минало във Варшавския контракт, в Съвет за икономическа взаимопомощ, участие в НАТО, в Европейски Съюз и в този момент сега общо настояще за отменяне от Шенген. Шенген, който се трансформира в обеца, т.е. нещо като национално оскърбление. А за какво да не помислим за основаване на българо-румънски Шенген?!, попита Владимир Чуков.

Макрон приказва за това, че първо ще бъде преустроен Шенген и тогава вашите две страни ще влязат. Кога ще стане това не е доста ясно. Нека упражним и ние напън, по този начин както вършат Вишеградските страни над Брюксел във връзка с бежанските квоти. Така, че това е нашата вероятност - доста мощно районно съдействие с нашите съседи. Добро съдействие и сигурност на Западните Балкани е положително предложение и добра вероятност, защото в случай че ние сме външна страна, имам поради Балканските страни, то Западните Балкани, които са в центъра на Европейския континент, се оказват в един вакуум. Страх ме е, че тези страни би трябвало да изминат доста дълъг път, който обаче би трябвало да бъде подтикван.

Аз персонално, доста поздравявам привличането на Сърбия към нашия квартет, защото се подтиква европейския небосвод. Знаете общо взето там има разделяне на обществото дали на Изток или на Запад и сходен вид оферта е стимулиране на хората, на обществото, най-много да гледат по посока на Европейски Съюз. Що се отнася до Босна и Херцеговина, до Македония, до Косово, до Черна гора в действителност на тях би трябвало да им бъде вдъхната вяра, с цел да могат да ускорят промените. Реформите във всички случаи са потребни за съседите, включително и за нас българите.

Нека първо ние, страните в Европейски Съюз, да създадем нашите няколко скорости, страните, които към този момент са в НАТО, каквито са България, Румъния и Гърция да създадем по-добро сцепление, доста са опциите.

Какво може да се направи още с Гърция, погледнете ние взаимно се допълваме България желае достъп до Бяло море, това е било постоянно нашия геополитически център. В същото време Гърция желае пряк контакт с Русия. Какво по-добро от това? И тук към този момент можем да измислим нещо революционно - пряк достъп, в случай че щете - подарен суверенитет на две пристанища едното на Бяло море, а другото на Черно море. Нещо, което до този миг звучи екзотично. Ние приказваме единствено за транспортни коридори.

Трябва да преодолеем вътрешната опозиция за сходно нещо, историците да не ровят в предишното. Същата история е и с Румъния, даже в моята фейсбук страница неотдавна организирах сходен спор и се оказа, че доста хора имат отношение. Т.е. би трябвало да победим нашите предубеждения, с цел да тръгнем дружно. Аз съм уверен, че дружно ние можем да си вдигнем виталния стандарт и в случай че щете да избягаме от непрекъснатото положение на външна страна, каквато постоянно сме били. Да се превърнем в стожер, да създадем натурален стопански център на Балканите, заключи Владимир Чуков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР