През 2018 г. България се изкачва с едно място в

...
През 2018 г. България се изкачва с едно място в
Коментари Харесай

Икономиката ни бавно връща конкурентността си, теглена от ЕС

През 2018 година България се изкачва с едно място в годишника на международната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развиване на ръководството (IMD), продължавайки възобновяване си постепенно и теглена от Европейския съюз, оповестиха от Центъра за проучване на демокрацията, сътрудник на IMD.

Така страната ни заема 48-мо място в класацията, включваща 63 страни, което е утвърждение със седем позиции по отношение на 2015 година, само че утежняване по отношение на постигнатото през 2009 година 38-мо място.

Реално дълготрайните фактори на конкурентоспособност на българската стопанска система остават стабилно ниски, което прави вероятността за пробив в околните години доста дребна, без основна промяна в политиките на българските държавни и бизнес водачи, показват двата института.

Като провокации пред българската стопанска система за 2018 година те показват:

- Подобряването на успеваемостта на правосъдната власт и обществената администрация.
- Пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от обществения към частния бранш.
- Насочване на повече финансиране от Европейски Съюз към професионално обучение.
- Приоритизиране на развиването на националната система за нововъведения в законов, както и в бюджетен аспект.
- Завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

В разбора за положението на стопанската система се показва продължавания проблем на бизнеса с приключването на мозъци. " За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат намаляване, като значима причина остава напускането на страната от доста младежи. Това, в композиция с ниското ниво на възнаграждение спрямо Европа, в множеството браншове продължава да основава предпоставки за приключване на квалифицирани фрагменти зад граница и нарастване на каузи на скритата стопанска система в България ", написа в оценката за страната ни.

Пречки пред бизнеса основават и тежестта от спазването на регулациите и неналичието на одитна просвета и положителни счетоводни практики. Това още един път удостоверява потребността от увеличение на интернационалния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските компании, проучват специалистите.

Положително за страната ни е, че се подрежда измежду водещите места по вложения в телекомуникациите, информационни технологии и цифрови умения, което демонстрира капацитета за развиване на гении и високо подготвени фрагменти, при съществуване на нужните политики, положително ръководство и инфраструктура, показва се още в известието на Центъра за проучване на демокрацията у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР