През 2018 г. България е експулсирала 15 чужди граждани, за

...
През 2018 г. България е експулсирала 15 чужди граждани, за
Коментари Харесай

България е експулсирала 15 терористи през 2018 г.

През 2018 година България е експулсирала 15 непознати жители, за които е имало доказателства, че са били съпричастни към терористична активност, предава БГНЕС.

Въпреки това през 2018 година не е получавана информация за подготовка или реализиране на терористична активност в България, както и за подготвяно нахлуване против български жители, и за създаване на терористични структури на наша територия, сочи годишният отчет за работата на ДАНС за 2018 година Според него съществена опасност за страната остава интернационалният тероризъм, като през 2018 година рискът продължава да е обвързван главно с дейностите на " Ислямска страна " и асоцииращите се с нейната идеология лица, даже и те да нямат съответни връзки с терористичните организации. От организацията означават, че в последната година се трансформират акцентите в екстремистката агитация, като все по-често се включват апели за потребление на отрови и патогени при терористичните офанзиви. Броят на завръщащите се задгранични бойци от конфликтни райони понижава, само че те остават главен фактор за терористична опасност. Поради съпричастност към терористична активност, със заповед на ръководителя на ДАНС, са наложени насилствени административни ограничения " лишаване право на престояване ”, " експулсиране ” и " възбрана за влизане в Република България ” на 15 непознати жители, а в осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 3 лица.

БГНЕС се стопира и на съществени моменти в отчета на ДАНС:

Нерелигиозен екстремизъм

Според отчета на ДАНС антифашизмът, поддръжката за мигрантите, екологични проблеми, правата на животните, антиглобализацията, и расизмът не престават да сплотяват идейно най-големи групи хора в Европа. Засега, обаче, България стои надалеч от деянията на принуждение, тъй като крайнолевият екстремизъм има единствено виртуално наличие, или се свежда главно до присъединяване в отбелязване на исторически събития. В този аспект опасността за публичния ред от такива групи хора се прави оценка като ниска.

Миграция

През 2018 година миграционният напън към България резервира ниски стойности, се отбелязва още в отчета на ДАНС. Преобладаващата част от мигрантите не престават да преглеждат България единствено като директна дестинация по пътя им към други страни от Централна и Западна Европа.

За да открият дали има опасност от незаконните мигранти, всеки един от тях, прекрачил границите на страната, бива интервюиран по специфичен въпросник. През 2018 година са извършени 1 685 изявленията, като 78 лица са избрани като евентуално рискови за националната сигурност на България и са взети ограничения за недопускане узаконяване на пребиваването им у нас. Проучени са общо 87 687 лица (спрямо 71 359 за 2017 година, и 56 115 за 2016 г.). В резултат не е позволено влизане или престояване в страната на рискови лица, кандидатстващи за визи, статут на престояване, българско поданство и интернационална протекция.

Дейност на непознати специфични служби
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР