През 2017г. правителството ни отпусна 300 000 лв., с които

...
През 2017г. правителството ни отпусна 300 000 лв., с които
Коментари Харесай

Безочие! Вандали Поругаха Безценни Стенописи На Захари Зограф!

„ През 2017г. държавното управление ни отпусна 300 000 лева, с които поставихме каменни тикли в централния двор на обителта, защото остарялата настилка бе неравна и поклонниците се спъваха. Изградихме и метод за инвалиди ”, сподели игуменът.

Благодарение на състоятелни хора към този момент са почистени стенописите в централната черква „ Успение Богородично ”, където, вдясно от входа на храма, се намира чудотворната икона на Божията майка. Стенописите в олтарната част на основната черква са от същия занаятчия, изписал наоса на храма – Моско Велев, от Одрин, 1850г. Паралелно с почистването на стенописа, бе измит и реставриран амвонът на храма. Всичко това се случи този юли, като тогава манастирът посрещна храмовия си празник на 15 август с реставрирани фрески в основната църква.

След почистването стана допустимо да се разчетат надписите оставени в полетата под краката на изобразените. След реставрацията се разкриха ликовете на Иисус Христос, апостолите Петър и Павел, четиримата евангелисти и, най-вероятно, деятел Тома. Със свое изображение е показан архиерей Дамаскин, като годината – 1719г. се чете под облика на Христос. Авторът на изображенията също се е подписал Симеон Дромонас, 1717г.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР