През 2017г. азиатските инвеститори в недвижими имоти са допринесли най-многоза

...
През 2017г. азиатските инвеститори в недвижими имоти са допринесли най-многоза
Коментари Харесай

България е с най-голям ръст на инвестициите в имоти сред 60 държави

През 2017г. азиатските вложители в недвижими парцели са съдействали най-многоза международния пазар.

[Shutterstock] Още по тематиката
Colliers: Пазарът на бизнес парцели в България е бил най-ликвидният в района

Възходът на локалните вложители и повишеният размер от транзакции сред прилежащите страни в ЦИЕ способстват за рекордните 13.1 милиарда евро вложения съгласно последния отчет на консултантската компания
15 мар 2018
Чуждите вложения се усилват и надвишават 900 млн. евро през 2017 година

Една трета от вложенията се насочват към бранш търговия, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка
19 фев 2018
Forton: Сделките с офис здания ще движат капиталовия пазар през 2018 година

Наемната цена за първокласни офис площи ще продължава да бъде към 13.5 евро/кв.м
9 яну 2018
Инвестиционният пазар на парцели: Накъде след върха от 1 милиарда евро

След покупко-продажбите за молове с южноафрикански фондове 2018 година евентуално ще е на офисите, хотелите и издигнатите по размер на клиента планове. Инвеститори от Англия и Съединени американски щати към този момент оглеждат активи
17 ное 2017 От 60 страни в света България регистрира максимален годишен растеж в капиталовия размер на пазара за недвижими парцели през 2017 година Това демонстрират данните от отчета Global Investment Atlas 2018 на интернационалната консултантска компания Cushman&Wakefield. Обемът на капиталовите покупко-продажби с недвижими парцели у нас е повишен със 153% по отношение на 2016 година, достигайки стойност от 856 млн. евро съгласно статистиката на C&W. Страната е и на 32 място по размер на новите вложения.

През 2017 година азиатските вложители в недвижими парцели са съдействали най-вече (51% от всички вложени капитали) за международния пазар, чийто общ размер е повишен с 8.5% по отношение на миналата година. Вложените капитали от Азия в Европа, Африка и Близки Изток (ЕМЕА) пък са нарастнали с 95% за една година, само че Северна Америка към момента е главен състезател на този пазар. Европа регистрира нарастване на капиталовите размери от 8.3% за годината, като съществена роля в подобрението на резултата са имали страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където през 2017 година са подписани с 19.2% повече капиталови покупко-продажби за парцели.

Как се показва България

Страната ни отбелязва най-голямо годишно изменение на размера вложения в недвижими парцели спрямо още 60 страни от целия свят. Другите първенци по този индикатор през 2017 година са били Виетнам и Индонезия надлежно с 94% и 87% растеж спрямо миналата година. Данните на Cushman & Wakfield демонстрират, че максимален спад пък са отчели в Колумбия, Латвия и Гърция. В отчета България се класира на 32-ра позиция от топ 40 страни, в които е вложен максимален размер трансгранични капитали през миналата година. Ударното нахлуване на южноафриканските фондове на българския пазар за бизнес парцели през 2017 година е главната причина за тези резултати.
В международен мащаб доходността от активи в имотния бранш е намаляла приблизително с 12 базисни пункта, демонстрират данните от отчета. Доходността от трите съществени сегмента първокласни бизнес парцели в България е спаднала надлежно до 7.75% за офиси, 8.25% за търговски площи и 9.00% за индустриални площи.

За останалите страни в Централна и Източна Европа равнищата са в диапазона 4.6 - 12.25% за първокласни офиси, 3.5 - 12% за търговски площи и 5.75 - 13.25% за индустриални парцели. За този район най-ниска е доходността в Чехия, а украинските и съветските бизнес парцели носят най-висока рентабилност през 2017 година

Източна Европа ще движи пазара през 2018

Експертите от Cushman&Wakefield предвиждат през тази година капиталовите размери в Европа да продължат да порастват, като пазарите на изток ще бъдат главен мотор. Добрите стопански резултати на огромна част от страните в Източна Европа, както и позитивните прогнози ще не престават да подтикват търсенето в района и да притеглят вложители, които желаят да се разрастват. Според разбора политическите опасности също ще имат значение за развиването на европейския пазар, само че тяхното въздействие ще бъде по-силно изразено във Англия, Испания, Италия, Турция и Русия.

Умерен спад в доходността се чака да има, само че наемните равнища на първокласни площи и в трите съществени сегмента ще набъбнат с 2-3%, което ще движи пазара нагоре през тази година, плануват още от C&W.

Благодарение на внезапното нарастване на капиталовите размери, представянето на световния пазар за недвижими парцели беше извънредно през 2017 година, споделя Карло Барел ди Сант Албано, основният шеф на " Глобални финансови пазари и бизнес услуги за вложители " за Cushman & Wakefield. Добрият ритъм на пазара, реализиран през 2017 година дружно с балансирането на цените, търсенето и предлагането, алармират за една добра година напред, разяснява още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР