През 2017 година се случиха немалко значими за науката събития.

...
През 2017 година се случиха немалко значими за науката събития.
Коментари Харесай

Големите научни събития на 2017 година

През 2017 година се случиха значително значими за науката събития. Част от тях събра Цветана Кръстева.

Годината стартира със прощаване - с галактическия уред Касини, който извърши последната си задача към планетата Сатурн. За 13 години работа той разшири познанията за Сатурн и неговите луни, откри океан под повърхността на най-големия сателит на Сатурн - Титан и ледени гейзери на Енцелад. Заради привършване на горивото му и с цел да бъде избегнат неконтролиран конфликт с галактическо тяло, Касини беше погубен на 15 септември в атмосферата на Сатурн.
Мисията беше безусловно невероятна. Да летиш в една част на Космоса, където в никакъв случай до момента не е летял галактически уред! И да стигнем толкоз покрай пръстените на Сатурн - това се случва един път в живота на учени като мен.
Космическите открития на пръв взор преобладаваха през 2017 година - като засичането на гравитационни талази от нов източник - конфликт на две неутронни звезди на милиарди, милиарди километри разстояние от Земята. Това изобретение оказа помощ на учените да потвърдят, че сходни конфликти са довели до образуването на злато и платина във Вселената, да вземем за пример.
 Събитията на 2017 година - Научни експедиции и открития Събитията на 2017 година - Научни експедиции и открития
С какво ще запомним отиващата си 2017 година? Българска национална телевизия ви напомня някои от най-интересните и впечатляващи събития на 2017-та. Сред тях е научната експедиц...

На 39 светлинни години от Земята учени откриха за първи път едновременно и 7 планети с размер съвсем като този на нашата. На всяка от тези планети е евентуално да има вода.

Но когато свърнеш взор от Космоса, новините може и да не са толкоз положителни....
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Днес подхващам смело решение да вървя след обещанието си - слагаме завършек на войната против въглищата, ще имаме чисти въглища, в действителност чисти въглища. Така подхващам историческа крачка да анулира рестриктивните мерки върху американската енергийна промишленост, да анулира намесата на страната и да отложа регулациите, които убиват работни места.
Взетото от президента Тръмп решение да постави завършек на войната против въглищата, както се изрази и да изкара Съединените щати от Парижкото съглашение за климата, разтревожи освен учените. Битката за прекъсване на климатичните промени на Земята занапред явно ще става все по-трудна.
От позиция на обстановката с климата, с цел да се ограничи увеличението на температурата на Земята, доникъде на века би трябвало да бъде спряно отделянето на въглероден двоуокис в атмосферата. Ако не го създадем, в края на 21-и век климатът ще бъде напълно друг спрямо този през 20 век, а това няма да е добре за доста хора по света.
Олицетворение на изменящата се природа беше и едно събитие през юли, когато от Антарктида се откъсна гигантско ледено парче с повърхност от 6000 кв. км или съвсем колкото тази на Софийска област, да вземем за пример.

Друго изобретение - през юли, оказа помощ на хората да погледнат по-назад в историята си. В Мароко бяха открити остатъци на петима пра-човеци, които демонстрираха, че хомо сапиенс се е появил 100 000 години по-рано, в сравнение с до момента се предполагаше. Откритието оказа помощ и да се разбере, че предшествениците на актуалните хора не са се родили на едно място в Източна Африка, а евентуално са еволюирали в разнообразни региони на континента.

По-древни сме, в сравнение с считаме, само че какъв брой можем да сме по-съвършени. Въпрос, чийто отговор човечеството ще продължи да търси и следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР