През 2017 година на територията на Митница Пловдив са задържани

...
През 2017 година на територията на Митница Пловдив са задържани
Коментари Харесай

Пак бълваме ударно нелегален алкохол

През 2017 година на територията на Митница Пловдив са арестувани 30 069 литра етилов алкохол, от които 18 323 литра вино без документи за заплатен данък и пет броя казани за преваряване на ракия.  Посочените количества са открити при осъществяването на 323  инспекции на регистрирани дребни обекти за дестилиране (МОД) в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали, които са в обсега на Митница Пловдив.

Данните предоставиха от Агенция Митници, по поръчка на " Марица ". За съпоставяне, през 2016 година са арестувани 7323 литра етилов алкохол, след осъществени 368 инспекции. Само за месец януари 2018 година са арестувани 4000 литра етилов алкохол (спирт) с алкохолен градус 96.7% vol.

В интервала септември-декември 2017 година, при дейното преваряване на гроздови джибри митничарите са направили масирани акции в 40 обекта. Най-често срещаното нарушаване е било неспазване наредбите на Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС), в частност преди началото на дестилационния развой не е подавана справка-декларация за количеството  ферментирал материал от плодови или гроздови джибри.

Това е причина след изваряването на ракията  да не се попълни декларация за размера на дължимия данък. В тези случаи законодателят е планувал санкция за притежателите на обекта в размер на 500 лв.. При направените 40 инспекции в 15 от обектите са установени такива нарушавания, което значи, че наложените наказания ще бъдат в размер на 7500 лв.. 

От Агенция " Митници " припомнят, че не се позволява съхранението, включително в частен дом, на етилов алкохол и алкохолни питиета без заплатен данък. Объркването за доста хора идва от обстоятелството, че съгласно ЗАДС има две ставки за данък - едната в размер на  550 лева за 1 хектолитър чист алкохол е за етилов алкохол (ракия), създаден в дребен обект за дестилиране, който не надвишава 30 литра годишно за семейство. За творби алкохол над тези количества размерът на акциза е двоен - 1100 лева за 1 хектолитър чист алкохол.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР