През 2017 г. в страната са отгледани общо 81 хил.

...
През 2017 г. в страната са отгледани общо 81 хил.
Коментари Харесай

България е най големият производител на билки в ЕС

През 2017 година в страната са отгледани общо 81 хиляди тона от този вид растения. Вторият максимален производител на билки в Европейски Съюз е Полша, където са добити 44 хиляди тона, а Испания е на трето място с 32 хиляди тона. Това демонстрират данните на европейската статистическа организация Евростат.

България е и измежду най-големите производители на слънчогледови семки. Страната заема второ място с близо 2.1 млн. тона и изпреварва с малко Унгария. Първа е Румъния с 2.9 млн. тона.

Реколтата от 7.5 хиляди тона малини през 2017 година отрежда четвърто място на България в Европейски Съюз. Най-голямо е производството на малини в Полша - 104 хиляди тона. Испания и Англия заемат втора и трета позиция надлежно с 43.5 хиляди тона и 15.5 хиляди тона.

България е на четвърто място и по развъждане на сладки череши. Реколтата от плода е 48 хиляди тона, като пред страната са единствено Италия, Испания и Гърция.

България е петият максимален производител на тютюн за 2017 година В страната са отгледани общо 13 хиляди тона. Италия и Полша са водачи с 48 хиляди и 32 хиляди тона.

В производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии България е на шесто място в Европейски Съюз, демонстрира още проучването на Евростат.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР