През 2017 г. в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ)

...
През 2017 г. в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ)
Коментари Харесай

НОИ е издал над 150 000 персонални кодове за достъп до е-услуги


През 2017 година в приемните на Националния застрахователен институт (НОИ) са издадени над 150 000 лични идентификационни кодове (ПИК). Това демонстрират окончателните данни за ползваемостта на електронните услуги на институцията през предходната година.

Статистиката сочи, че средномесечно 12 625 лица са посетили офисите на Национален осигурителен институт и са поискали да им бъде публикуван подобен код. ПИК се издава на момента във всяко териториално отделение на институцията, единствено против показване на персоналната карта на лицето.

Защитеният достъп до електронните услуги на Национален осигурителен институт е реалност от 2005 година, когато на всички обезпечени лица беше изпратен еднократно ПИК. Общият брой на поискалите по-късно да имат подобен доближи 1 милион в средата на предходната година.

Както е известно, ПИК на Национален осигурителен институт дава елементарен, комфортен и безвъзмезден метод за прилагане на редица електронни справочни и административни услуги на Национален осигурителен институт през интернет страницата на института. Чрез него обезпечените лица могат без да посещават офисите на институцията да получат лични информации, които са свързани с достъп до персоналните им данни. По интернет те могат да наблюдават осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им следва пенсиониране, потребителите могат да ревизират наличната информация за насъбрания си застрахователен стаж и приход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, посредством своя ПИК лицата могат отдалечено да наблюдават дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат опцията да наблюдават постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното погашение са към този момент налични в Национален осигурителен институт.

С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за осъществяване на редица административни услуги, да се зададе настоящ въпрос или да се подаде сигнал или тъжба, изискващи достъп до персонални данни, посредством контактните форми. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР