През 2017 г. ученичка от гимназия в Осака, Япония, завежда

...
През 2017 г. ученичка от гимназия в Осака, Япония, завежда
Коментари Харесай

Япония, където проверката на бельото на учениците е стандартна практика

През 2017 година ученичка от гимназия в Осака, Япония, завежда дело против локалните управляващи, тъй като е принудена непрекъснато да боядисва косата си.

Тя би трябвало да дава отговор на наложителния дрескод в японските учебни заведения, който изисква всички възпитаници да са с черна коса, а естественият цвят на момичето е кафяв.

Затова то е длъжно да боядисва косата си непрекъснато - още сега, в който изпод се покажат корените с естествения ѝ цвят. Ако не го направи, не може да посещава часовете.

Всичко това е довело до увреждане на косата и скалпа ѝ, както и до душевен стрес, гласи искът за обезщетения, подаден в съда, оповестява японският уебсайт Asahi.

В последна сметка през 2021 година момичето съумява да завоюва делото и ѝ е присъдена отплата от 330 000 йени или към 2800 $.

Случаят притегли внимание в цяла Япония, тъй като надалеч не е изолиран - извънредно прецизните правила в учебните заведения са норма в страната, и надалеч не се лимитират с цвета на косата. Показателно е, че възбрана има и за къдрави коси и в случай че момиче - нормално със разбъркан или задграничен генезис, е с естествено къдрава коса, то би трябвало да я изправя.
В резултат на почналия спор и други фамилии се оплакаха от условията за типа на косата, а няколко учебни заведения облекчиха строгите ограничения за наложителния дрескод.

Процесът очевидно ще продължи - към разхлабването на режима към този момент се причисляват и публичните учебни заведения в Токио, заяви Си Ен Ен. Там досега, с изключение на наложителната черна коса, в учебно заведение не можеше да се върви с избрани прически, а униформата е толкоз строга, че дефинира и цвета на бельото.

Да, освен чорапите, а и бикините и сутиена, които са наложително бели, с цел да може да се следи каква хигиена поддържат девойките. Това се ревизира от учителки, които поглеждат бельото в обособени стаи.

Но най-малко това предписание към този момент няма да важи за 200 учебни заведения в Токио от началото на новата образователна година, която в Япония стартира на 1 април. Падат и досегашните правила за цвета на косата и за някои неразрешени прически.

Друга оригиналност в извънредно консервативната страна е навлизането на джендър неутрални униформи в някои учебни заведения - девойките и момчетата във от ден на ден образователни заведения ще могат да избират сред пола и панталон.

Самите униформи, естествено, остават. Какви тъкмо да са те, вземат решение учебните заведения, само че като цяло изборът не е изключително огромен - главните цветове са синьо, бяло и черно.

Дължината на полите на девойките също е наложителна - и, малко необичайно на фона на строгите условия, тя е до 7 см над коляното. Който си разреши обаче още по-къса пола, получава наказване.

Това обаче надалеч не е всичко от странните и към момента настоящи правила в просветителната система в страна, в която традицията, дисциплината и уважението са нещо свещено.

Логично, към строгите униформи не следва да има никакви аксесоари. Нито пръстени, нито гривни, нито огърлици, нито обеци. За пиърсинг отвън ушите, естествено, не може да става и дума.

Както и за грим, лак за нокти и даже обезкосмяване на краката при девойките.

Обувките не просто би трябвало да са в един цвят - нормално черен, те би трябвало и да са съвсем идентични - ниски и отворени и наложително чисти.

Децата в по-долните класове, също така, нямат право да си носят храна от у дома. Тя се обезпечава от учебното заведение и нормално е обичайната японска кухня. Така всички ядат едно и също и няма място за чипсове, сандвичи и вафли. Но това не е всичко - в случай че учениците не си изяждат всичко, следва наказване.

В сходен способ обаче има и много логичност, тъй като той подсигурява здравословно хранене и сити деца, без значение дали фамилиите им са небогати или богати. И че всички ще имат сила за образователния развой, който в Япония не е от най-леките, меко казано.

 Това се яде в учебно заведение, и то без излишък.

За подобряването му в много учебни заведения началото на деня има медитация - и за възпитаници, и за учители.

Друго необичайно предписание в учебните заведения в Страната на изгряващото слънце е, че преподавателите нямат заместници. Ако преподавател отсъства по някакви аргументи, часът просто не се състои. Но това не значи "свободен час ", както ние го разбираме - разпръснати из двора крещящи деца. Не, в този час всички остават в класната стая и или учат, или стоят спокойно и безшумно.

При сходна дисциплинираност не е комплицирано човек да сети и че гаджета и сантиментални връзки не са позволени.

И учителите следят изкъсо питомците си и им вършат забележки даже и при демонстрация на прекалено дружелюбие към другия пол. Самите преподаватели считат, че това е обикновено, защото учениците са прекомерно млади за връзки.

Но не са млади за работа и отговорности, в това число и за почистване. В японските учебни заведения няма чистачки - това е обвързване на учениците. Те поддържат освен класните си стаи, само че и тоалетните и коридорите. Това е и много остроумен метод и самите деца да бъдат научени да не цапат.

И, тъй като това е Япония - разпоредбите напълно не са на книга. За тях се следи прецизно и всяко нарушаване се санкционира - с неодобрение, стоене в ъгъла и даже с нещо, сходно на "домашен арест " - ученикът би трябвало да стои единствено у дома поради провинението си. А може и да бъде изключен от учебно заведение.

За хора, които не са привикнали с много другата японска просвета, множеството от тези правила звучат чудовищно и като нарушаване на правата на учениците.

В тях обаче има и много логичност - те не разрешават разлики и са спънка за принуждение и тормоз сред децата.

Освен това възпитават учениците, които след това стават това, което считаме, че са японците - скромни и дисциплинирани.

Но времената се менят и даже в Япония толкоз строги правила от ден на ден се считат за излизащи от границите на допустимото. Затова и стартира развой по омекотяването им./webcafe.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР