През 2017 г. спрямо пет банки са приложени надзорни мерки,

...
През 2017 г. спрямо пет банки са приложени надзорни мерки,
Коментари Харесай

БНБ препоръча на банките да подобрят анализа на кредитополучателите

През 2017 година по отношение на пет банки са приложени надзорни ограничения, свързани с нарушавания на регулаторната надзорна рамка. Спрямо други две банки са отправени надзорни наставления, свързани с премахване на недостатъци в активността. Това се споделя в доклада на Българската национална банка (БНБ) за 2017 година, импортиран в Народното събрание.

През предходната година са завършени и стартирани общо 14 надзорни инспекции на банки, фокусирани основно върху настоящите процеси и системи за ръководство на съответни опасности.

Набелязаните ограничения и рекомендации засягат нуждата от промени във вътрешните правила за кредитната активност, възстановяване качеството на анализите на кредитоспособността на кредитополучателите, оценката на одобряваните обезпечения по заеми и установяване на реалистични периоди за тяхната реализация, се споделя в доклада.

Във връзка с настоящия мониторинг на кредитния риск на някои банки е било предложено да актуализират системите за ранно предизвестие като набележат изчерпателно количествени и качествени критерии за откриване на зараждащи проблеми по кредитни експозиции, които да се следят и проучват от време на време. Целта е да се подхващат своевременни дейности за намаляване на проявлението на кредитен риск и риск от кредитни концентрации.

Към 31 декември 2017 година банковата система регистрира облага в размер на 1.150 милиарда лева като приближи най-високите нива в исторически проект. Общият размер на депозитите на неправителствения бранш доближи 72.4 милиарда лева, отбелязвайки приръст от 6.1% на годишна база. Динамиката на банковия заем за неправителствения бранш бе възходяща (годишен напредък от 4.7% в края на 2017 г.) и отра зяваше удобната макроикономическа среда, плавното намаляване на лихвените проценти по заемите, както и усвояването на средства по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, регистрира централната банка.

Според резултатите от анкетата за кредитната интензивност на банките, провеждана от Българска народна банка всяко тримесечие, през 2017 година търсенетото на заеми и от семействата, и от фирмите се усили. Причина са потребностите на компаниите от средства за капиталови цели и ниските равнища на лихвените проценти. Съществен принос е имало и търсенето на средства за закупуване на оборотни средства и ресурси, както и за рефинансиране, преструктуриране или предоговаряне на дълг. При семействата търсенето на потребителски заеми се е определяло от ниското равнище на лихвените проценти, позитивните оценки на потребителите за макроикономическата среда и покупката на артикули за настоящо ползване и за дълготрайна приложимост.

За по-високото търсене на жилищни заеми са повлияли упованията за удобни вероятности за развиване на пазара на жилища и повишаването на цените им.

Самите банки през годината са смекчили стандартите си за кредитиране на семейства, до момента в който за предприятията са ги запазили непроменени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР