„През 2017 г. се проведе обществено обсъждане за промени в

...
„През 2017 г. се проведе обществено обсъждане за промени в
Коментари Харесай

Стоян Мирчев към министър Захариева: Промените в правилника за легализация на документи създават проблеми

„ През 2017 година се организира публично разискване за промени в Правилника за легализациите, заверките, преводи на документи и други бумаги. Въпреки направените оферти от заинтригуваните страни, те не бяха взети поради. Направените промени сътвориха редица проблеми. Основният е, че посредством ресурса на Министерство на външните работи се установяваше, дали даден документ е автентичен и предстои на легализация.

Сега тази отговорност е предоставена на нотариусите и лицензираните преводачи, които няма по какъв начин да удостоверят валидност.” Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Стоян Мирчев от парламентарната естрада в запитване към външния министър Екатерина Захариева. Според новото законодателство не се изисквало нито преводачът, нито нотариусът да изискват достоверност на документа, което е правено преди от Министерство на външните работи, посредством посолствата ни в чужбина. Мирчев добави, че таксите за услугата, които са влизали в хазната преди, в този момент ще се събират от преводачи и нотариуси. Освен това, се оказва, че заверката на документи на българи остава по остарелия ред. Депутатът не получи отговор- какви доходи са влизали в хазната от услугата преди.

„ С измененията на правилника създадохте още по-големи проблеми, тъй като ще се заверяват документи без потвърдена автентичност”, сподели Стоян Мирчев на министър Захариева. Това заплашва и националната сигурност”, заключи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР