“През 2017 г. не е получавана информация за подготовка или

...
“През 2017 г. не е получавана информация за подготовка или
Коментари Харесай

Данс Нащрек! Чужди Служби От Региона Шетат В България!

“През 2017 година не е получавана информация за подготовка или реализиране на терористична активност в България, за подготвяно нахлуване против български жители и ползи зад граница и за създаване на терористични структури на наша територия. Независимо от това намиращите се у нас обекти на други страни и български жители и обекти в чужбина не престават да са измежду вероятните цели на възможна терористична офанзива ”, се показва в отчета.

В документа се показва, че се резервира високо равнището на терористичната опасност в международен проект, като в най-голяма степен тя продължава да е обвързвана с интензивността на „ Ислямска страна ”.

От ДАНС акцентират, че активността на терористичните организации и пропагандата им не престават да оказват радикализиращо въздействие върху уязвими общности в някои страни на Балканите. Като важен рисков фактор посочен огромният брой задгранични бойци от района и вероятността за завръщане на част от тях.

Със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ лишаване право на престояване ”, „ експулсиране ” и „ възбрана за влизане в Република България ” на 31 лица, съпричастни към терористична активност. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България като пътуващи задгранични бойци са включени 58 лица.

Нерелигиозен екстремизъм

Нарастващият брой чужденци в европейските страни вследствие миграционния напън и обвързваните с това стопански, финансови и социокултурни провокации предпоставят трайна наклонност на увеличение в общоевропейски проект на последователите на десни идеологии, близки до крайния шовинизъм.

" В България крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации не престават да са без действителна политическа тежест и социална поддръжка. Основните субекти имат построени структури и водачи, само че са с доста лимитирана членска маса. През интервала интензивността им се свежда до присъединяване в отбелязвания на исторически дати и включване в публични и обществени събития. Проявите протичат без нарушение на публичния ред ", означават от ДАНС.

От организацията акцентират, че все още рискът за националната сигурност, произлизащ от активността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с невисок интензитет.

Миграция и опасности

Миграционният напън към Европа през 2017 година понижава, за което способстват и предприеманите от европейските страни и институции ограничения. Същевременно трайните политически, стопански и обществени проблеми, нестабилната конюнктура по линия на сигурността в голям брой страни от Северна и Централна Африка, Близкия изток и Азия, и климатичните промени в тези райони предпоставят устойчиви миграционни настройки на огромен брой лица.

" През 2017 година записаният миграционен напън към България има доста по-ниски стойности (намаление с 84% по отношение на 2016 г.). България резервира позицията си на директна дестинация за огромна част от насочилите се към Западна Европа претенденти за протекция и/или стопански имигранти ", се споделя в отчета на ДАНС.

" През 2017 година ДАНС и Министерство на вътрешните работи организират 21 взаимни интервенции на национално и районно равнище за откриване, секване и попречване на действия, свързани с противозаконната миграция. Проведени са и 2 взаимни интервенции със съюзнически служби на други страни ", се показва в документа. В резултат е обезвредена или лимитирана активността на незаконни групи и лица, занимаващи се с нелегално превеждане на непознати жители през страната граница и/или подкрепяне на чужденци да обитават или минават в страната в нарушаване на закона.

Със заповеди на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ експулсиране ” и „ възбрана за влизане в Република България ” на 6 лица на съображение съпричастност към противозаконна миграция.

Обискираха обекти, свързани с ИДИЛ в Германия

Служители на ДАНС организират изявленията по профилиран въпросник с нелегално влезлите в страната чужденци. През 2017 година са извършени 1 609 изявленията, като 121 лица са избрани като евентуален притежател на риск за националната сигурност на България и са подхванати ограничения за недопускане узаконяване на пребиваването им у нас.

През 2017 година ДАНС реализира огромен размер контролна активност по отношение на пребиваването на чужденци у нас. Проучени са общо 71 356 лица (спрямо 56 115 през 2016 г.). В резултат не е позволено влизане или престояване в страната на непознати жители с рисков профил, кандидатстващи за визи, статут на престояване, българско поданство или приемане на протекция.

Съюзниците на Берлускони: Италианското общество е застрашено от ислямизма

Чужди служби против България

Специалните служби на разнообразни страни от района не престават интензивно да работят за реализация на личните външнополитически доктрини и стратегически ползи, в това число посредством опити за придобиване на сензитивна и класифицирана информация за процеси в обществената, политическата, икономическата, военната сфера у нас.

„ Траен обект на внимание остават позиции, планове и интензивности на българската страна и съдружниците й по евроатлантическия вектор в областите външна политика, политика за сигурност, обмисляне на отбранителните дейности и съдействие. Такъв акцент се следи и във връзка с подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. За осъществяване на разследващите задания се ползва необятен инструментариум, в това число интервенции за въздействие и влияние. Продължава интензивността на някои специфични служби за подкрепяне на асимилационната политика във връзка с български общности зад граница “, се споделя в отчета на ДАНС.

ДАНС внедрява секрети сътрудници в частни компании?

През интервала на 4 лица са наложени ПАМ на съображение добити данни за съпричастност към активност на непознати специфични служби и активност, ориентирана против националната сигурност на страната. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 5 лица на съображение, че съставляват опасност за националната сигурност.

Корупция по висшите етажи

Корупцията остава важен политически, стопански и обществен проблем, за противодействието на който при започване на 2018 година е образуван обединен орган в лицето на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Според данните на ДАНС най-податливи на корупция са " секторите със забележителен веществен запас, където се откриват непрозрачни процедури за възлагане на действия и са налице нарушавания и недостатъци при упражняването на контролни или разрешителни функционалности ".

Британският дипломат у нас: Нямаме съмнения, че Русия стои зад отравянето на Скрипал

През 2017 година органите на Агенцията са осъществили общо 122 реализации. В резултат от работата на ДАНС са пресечени корупционни закононарушения, осъществени от чиновници на Агенция „ Митници ”, Агенция за държавна финансова ревизия, съответно държавно горско стопанство, управителни чиновници в общински администрации. Повдигнати са обвинявания против 34 лица (в това число на министър и на зам.-министър; на длъжностен министър; на шеф на Специализирана болница; на изпълнителния шеф на „ Конгресен център НДК ”). До прокуратурата са изпратени 10 сезиращи информации, в това число за незаконосъобразни дейности на 4-ма магистрати.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР