През 2017 г. мъж, който твърди, че е член на

...
През 2017 г. мъж, който твърди, че е член на
Коментари Харесай

Как мъж, представящ се за саудитски принц, измами инвеститори за близо $8 милиона?

През 2017 година мъж, който твърди, че е член на свръхбогатото саудитско кралско семейство, на име принц Халид Бин Ал-Сауд, стартира договаряния с хора, занимаващи се с недвижими парцели, с цел да направи инвестиция в размер на 400 млн. $ в емблематичен първокласен хотел в Маями Бийч, написа CNBC.

Той е играел добре ролята си. Живеел е в първокласен пентхаус, като е твърдял, че има цялата постройка, намираща се на остров Фишър, който е ситуиран тъкмо към крайбрежията на Маями, като там главно имат парцели звездите. Редовно бил забелязван със своята първокласна кола - Ferrari California, която била с дипломатически регистрационни табели. Карале и други първокласни транспортни средства като Bentley и Rolls-Royce и постоянно употребявал яхти и частни джетове. Представящият се за Халид документирал своя баснословен метод на живот в обществени медии, публикувайки фотоси в Instagram, показващи първокласните транспортни средства, бижута, диаманти, часовници.

Вижте тази обява в Instagram.
Ballin

Публикация, споделена от Foxy (@princedubai_07) на Авг 12, 2016 в 11:19 PDT

В реалност обаче, индивидът, който назовава себе си принц Халид и на който са били доверени милиони долари вложения, е шарлатанин на име Антъни Гиняк. Той надалеч не е член на кралското семейство на Саудитска Арабия (чието чисто благосъстояние е над 1 трлн. долара) и в действителност е роден в Колумбия, като на 6-годишна възраст се мести в Мичиган, когато той и брат му са осиновени от двойка от междинната класа.

Както по-късно изясняват федералните прокурори, всичко към него е било неистина, като даже дипломатическите регистрационни табели са били подправени и купени от eBay. През март 2019 година 48-годишният тогава Гиняк се призна за отговорен по няколко обвинявания и два месеца по-късно е наказан на повече от 18 години във федералния затвор.

Как е излъгал вложителите?

Антъни е финансирал първокласния си метод на живот с парите, които е взимал от вложителите, които са вярвали, че той е същински саудитски принц със забележителен дял в Saudi Aramco, петролния колос, следен от саудитското кралско семейство.

Чрез своята ловкост, той е съумял да построи мрежа от вложители по целия свят, като е предложил да продава дялове от подправения си пакет акции в Saudi Aramco с отстъпка преди плануваното IPO на компанията. Aнтъни е предложил също благоприятни условия за вложение в други измислени бизнеси, като платформа за търговия със самолетно гориво, казино в Малта и ирландска фармацевтична компания.

В последна сметка Saudi Aramco набра 25,6 милиарда $ в най-голямото обществено предложение в света и компанията беше оценена на 1,7 трлн. $. Ако капиталовите предложения на Гиняк бяха същински, неговите бизнес сътрудници щяха да завоюват доста. Всъщност, той е споделил на вложителите, че могат да създадат " пет пъти " повече от първичните си вложения, откакто компанията стане обществена. Вместо това обаче Гиняк е събрал близо 8 млн. $ от тях и е употребявал парите, с цел да поддържа подправеното си показване за член на едно от най-богатите фамилии в света. Той даже е изфабрикувал документи с имена на адвокатски адвокатски фирми и банки, свързани с същинската кралска фамилия, с цел да наподобяват изказванията му за благосъстояние и статус правилни.

Кой в действителност е Антъни Гиняк?

Гиняк е изпълнявал тази скица съвсем през целия си живот. От 1988 година, той е задържан и осъждан 11 пъти за схеми, в които се показва за принц или сходна персона от Близкия Изток, съгласно американското министерство на правораздаването. Гиняк е бил доста дръзновен, самоуверен и нападателен и постоянно, когато някой се осъмни за самоличността му, той го е питал дали знае кои са родителите му.

През 1990-те и 2000-те години, той употребява подправени документи, с цел да убеди фирмите за кредитни карти да му ги издават под името Халид Бин Ал-Сауд. С тях Гиняк прави сметки за десетки хиляди долари из цялата страна.

Помощник на американския дипломат в Саудитска Арабия през 2003 година споделя на федералните чиновници, че Антъни " не е член на саудитското кралско семейство, нито е обвързван по някакъв метод с него ", а същинският принц Халид изпраща писмо, в което твърди, че той въобще не го познава, написа Vanity Fair през 2018 година Гиняк се признава за отговорен за опит за банкова машинация и показване за непознат посланик през 2006 година, като получава присъда от 77 месеца във федералния затвор.

Anthony Gignac, the fake Saudi prince, owes victims $7 million https://t.co/4gjsirvOoM by @ElisabethAnne15 pic.twitter.com/sriGqg6sUW
— Forbes (@Forbes) 13 септември 2019 година
Как са го разкрили?

Гиняк прави голям брой лъжливи схеми и е хващан неведнъж. Въпреки това обаче, той не стопира и даже си слага по-високи цели, които още веднъж да извърши посредством машинация. През 2017 година той се свързва с предприемачи, занимаващи се с недвижими парцели, които търсят богат вложител, който да купи забележителен дял в хотел Fontainebleau в Маями Бийч. По време на договарянията обаче предприемачите правят сериозна инспекция, която повдига доста въпроси към самоличността на хипотетичния саудитски принц. Когато те оповестяват съмненията си на ФБР, управляващите бързо разпознават почерка на Гиняк, като този път схващат, че става въпрос за извънредно огромна финансова машинация.

Когато го арестуват през 2017 година, управляващите конфискуват бижута на стойност 450 хиляди $, дружно с 80 хиляди $ в брой и разнообразни творби на изкуството.

По време на присъдата си, пред федералния арбитър, Гиняк споделя: " Цялата виновност за интервенцията е върху мен и аз одобрявам това. Аз не съм страшилище ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР