През 2017 г. хакерите опитаха да разтърсят света. Кибератаките WannaCry

...
През 2017 г. хакерите опитаха да разтърсят света. Кибератаките WannaCry
Коментари Харесай

Това са най-слабите пароли в интернет през 2017 г.


През 2017 година хакерите пробваха да раздрусат света. Кибератаките WannaCry и Petya, приключването на имейли в предизборната акция за президентските избори във Франция и всеобщите обири на биткойни са единствено някои от образците за акциите на кибер нарушители в разнообразни елементи на света, написа Военновъздушни сили и profit.bg.

Сигурността в интернет безспорно е една от най-обсъжданите тематики сега. Но ограниченията, които вземаме, с цел да се защитим то активността на хакерите, не постоянно са задоволителни. Важна част от отбраната против кибер нарушителите са паролите, които използваме.

Най-честата неточност е потреблението на една и също ключова дума за разнообразни интернет уеб сайтове...и тя не постоянно е сигурна. Много постоянно търсим думи, които ни се костват лесни за запомняне, заради което паролата не постоянно е задоволително мощна. И хакерите се възползват от това.

Куриозът е, че година след година повтаряме едни и същи неточности.

123456

Компанията за ръководство на паролите в интернет SplashData пресмята, че най-малко 10% от потребителите на интернет са употребявали тази година една от 25-те най-лоши пароли, които се появяват в годишната ранглиста, изготвяна за седма поредна година.

Данните от последния отчет са извлечени от над пет милиона пароли, разкрити при офанзиви и пробиви в сигурността. Мнозинството от тях принадлежат на интернет консуматори от Северна Америка и Европа.

И тази година, както и в предходните, паролата, която оглавява класацията, не е сложна за отгатване – 123456. Втората ключова дума в подреждането не е доста по-добра: „ password “ (парола на английски).

В листата попадат още елементарни пароли като „ 12345678 “, „ qwerty “ (погледнете клавиатурата си и ще прочетете думата в горния ляв ред), „ letmein “, „ iloveyou “, „ admin “, „ login “ и „ welcome “.

Други малко по-оригинални пароли също попадат в класацията на най-лошите. Например „ starwars “ (попада за първи път в класацията тази година), „ monkey “ или „ freedom “.

Какво можете да извършите, с цел да подобрите паролите?

„ За страдание, макар че новият епизод от „ Междузвездни войни “ може да е приказен за сагата, думата „ starwars “ е рискова ключова дума “, споделя Морган Слейн, изпълнителен шеф на SplashData.

„ Хакерите употребяват общи термини от поп културата и спорта, с цел да обхванат в сметките, тъй като знаят, че доста хора ги избират, тъй като са лесни за запомняне думи “, добавя Слейн. Поради това е по-добре да ги усложните малко повече и да избягвате известни думи или поредност от цифри.

„ Важно е да включват букви и цифри. Колкото по-големи и комплицирани за те, толкоз по-добре “, споделя пред Военновъздушни сили специалистът по кибер сигурност Джим Уилър. Той също по този начин си спомня, че е употребявал приложение за ръководство на пароли, с цел да ги съхранява несъмнено. LastPass, 1Password и KeePass са някои от най-използваните.

Можете са следвате и тези четири ключа:

Не използвайте персонални данни, нито потребителското си име

Използвайте допустимо минимален брой думи

Използвайте знаци, огромни букви и цифри

Използвайте разнообразни пароли за всяка услуга и ги сменяйте през несъмнено време

Пълен лист на 25-те най-лоши  пароли:

1.123456

2. Password

3. 12345678

4. qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. letmein

8. 1234567

9. football

10. iloveyou

11. admin

12. welcome

13. monkey

14. login

15. abc123

16. starwars

17. 123123

18. dragon

19. passw0rd

20. master

21. hello

22. freedom

23. whatever

24. qazwsx

25. trustno1

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР