През 2016 г., шест години след като започва търсенето на

...
През 2016 г., шест години след като започва търсенето на
Коментари Харесай

Наоми Фрейли, която не знаеше, че е поп икона

През 2016 година, шест години откакто стартира търсенето на жена от остаряла фотография, професор Джеймс Кимбъл се озовава с букет цветя пред къщата на Наоми Паркър Фрейли в Калифорния. Професорът е уверен, че тя е дамата зад един от най-известните постери в историята – Rosie the Riveter , признакът на феминизма и един от най-знаковите за Щатите облици.

Този постер, дружно с Keep Calm and Carry On на английската войска, е и един от най-разпознаваемите от времето на Втората международна война. Постерът е творба на Джей Хауърд Милър, художник от Питсбърг, който рисува работничка в наследник гащеризон и с алена бандана на точки, показваща своя бицепс, a надписът е " We  Can  Do  It " . Образът обаче е имал собствен първообраз – фотография на стояща до струг жена, която е била оповестена в доста списания през 1943 година, само че в никакъв случай не е била свързвана с съответно лице или дата.

По времето, когато е нарисуван, плакатът е бил по-скоро неизвестен. Бил е изложен в електроцентралите Westinghouse, само че единствено няколко десетилетия по-късно е отпечатван на всичко – от тениски и магнити до кожа, и даже неотдавна получи нов живот с помощта на Бионсе, женските митинги в Съединени американски щати и доста медии.



Тъй като дамата на фотографията е била неидентифирицана дълго време, друга жена, Джералдин Дойл, която е работела на железна преса по време на войната в Мичиган, е твърдяла, че тя е на фотографията. През 2010 година, когато Дойл умира, гибелта на „ същинската ” Rosie the Riveter е маркирана от доста медии по света.

Но нещо в историята не се е връзвало за Джеймс Кимбъл, професор по връзка в Seaton Hall University в Ню Джърси, който е експерт по този афиш. Всъщност по време на изследванията си Кимбъл е открил, че почти всичко, което се знае за Rosie the Riveter, е погрешно, само че преди всичко моделът – къде е доказателството, че Дойл е Роузи?

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР