През 2016 г. руското правителство беше убедено, че биткойните представляват

...
През 2016 г. руското правителство беше убедено, че биткойните представляват
Коментари Харесай

Русия залага всичко на криптовалутите


През 2016 година съветското държавно управление беше уверено, че биткойните съставляват заплаха за стопанската система и опасност за националната сигурност и то дотам, че политиците показаха законопроект, който, в случай че беше признат, щеше да включва затвор за хората, употребяващи технологията. Престъплението предвиждаше присъда от 7 години зад решетките.

Година по-късно Русия се наложи като съвършен център за биткойни и други новопоявяващи се криптовалути, подемайки самоуверен проект за заграбване на съвсем една трета от международната мрежа за „ копаене “ на биткойни от Китай. Всички – от държавното управление до частния бранш, възприемат блокчейн технологията, която стои зад биткойните, и то с невиждани темпове.

Промяната в мнението на Москва накара специалистите да гадаят какво крие в ръкава си Кремъл. Теориите варират от това, че Русия взима стратегическо решение да понижи зависимостта на стопанската система си от петрола и газа, през тези за спекулативни вложения в криптовалута до опцията съветски олигарси да търсят хитроумни способи за отбягване на западните наказания. Все отново блокчейн технологията (посредством която се копаят биткойни – бел. ред.) разрешава анонимна обмяна на валута, което я прави изключително известна измежду незаконни единици, търсещи способи да избегнат полезрението на управляващите.

Едно нещо обаче е ясно – смяната идва от върха. Анализатори показват, че неочакваното приемане на биткойните от Русия е почнало на 3 юни 2017 година, когато съветският президент Владимир Путин е взел присъединяване в Световния стопански конгрес в Санкт Петербург. Там той е имал непредвидена среща в коридорите на изложбения комплекс „ Ленекспо “ с Виталик Бутерин – програмист от руско-канадски генезис, който основава сходната на биткойн валута етериум (ethereum).

„ След срещата ми се коства, че му е проблеснала светлина “, споделя Том Луонго, специалист по съветска стопанска система. „ Това беше късмет за внезапен подтик напред за съветските финансови и банкови услуги, в този момент те се движат бързо към дейно дигитализиране на цялата си стопанска система “, добави той.

Привлекателността на това е явна. Не единствено че всяка огромна финансова институция по света излива големи суми в изследването на криптовалути, само че и съгласно един специалисти при подобаващите условия – а Русия има подобаващите условия, копаенето на биткойни може да бъде „ 10 пъти по-доходоносно от добива на нефт “.

Според Луонго Путин скоро е осъзнал, че криптовалутите освен не са толкоз рискови, само че и оферират капацитет да разнообразят стопанската система на страната отвън петролния и газовия бранш. Досега Русия се фокусираше главно върху основания от Бутерин етериум.

Макар да има по-малко от една трета от пазарната капитализация на биткойните (29 милиарда $ против 93 милиарда долара) доста специалисти виждат огромно бъдеще в етериум, защото има необятно приложение във финансовия свят, позволявайки на банките и други институции да подписват умни контракти (компютърен логаритъм, предопределен за подписване и поддръжка на търговски контракти в блокчейн – бел. ред.).

„ Точно след срещата държавното управление се обърна към криптовалутите и съобщи, че би трябвало да стартираме да се фокусираме върху тях, защото може да се окажат пионерска технология “, споделя Андрей Бариш евич, откривател към разследващата компания „ Recorded Future “.

Изглежда смяната на Русия е настъпила ненадейно. Държавната банка за развиване „ Внешекономбанк “ стартира създаването на основан на етериум план, съветският милиардер Борис Титов започва блокчейн план, който дава обещание сигурност при гласуването, Руската централна банка създава своя лична цифрова валута, наречена мастърчейн („ masterchain “), а клонът на „ Бъргър кинг “ в Русия употребява валутата, с цел да популяризира заведенията за хранене си. Съобщава се даже за съветски бизнесмен, който е изискал патент на проектите си да популяризира водка с имената „ Биткойн “, „ Етериум “ и „ Етериум класикс “.

Миналата седмица Путин изиска държавното управление да сътвори закон, който да контролира копаенето на криптовалута и да откри правна формулировка за другите цифрови активи – ход, който ще даде на Кремъл по-голям надзор върху това по какъв начин ще се развие тази промишленост.

Но не всичко опира до нововъведения и развиване. Според Баришевич има и други аргументи зад обръщането на Русия към криптовалутите и най-много към биткойните. „ Не е поради удобството на технологиите, просто те желаят да управляват технологията и да получават големи доходи от това “, споделя още той.

Ключово за съветското вдишване на контрола върху биткойните е дръзкото начинание, почнало през август, за завладяване на съвсем една трета от международната мрежа за копаене на биткойни от Китай. Руската „ Russian Miner Coin “ (RMC) – компания, част от която е благосъстоятелност на интернет омбудсмана на Путин Дмитрий Мариничев, е в развой на събиране на 100 млн. $ за финансиране на строителството на огромни хранилища, цялостни със профилирани компютри, които ще работят непрекъснато с единствената цел да копаят биткойни.

Подобен гамбит не е оригиналност за Русия. Китай господства бранша на криптовалутата през последните две години, като сега копае към 60% от биткойните в международен мащаб. Усилията на Поднебесната империя бяха богато възнаградени – цената на биткойна се повиши от 1000 $ при започване на 2017 година до рекордно високите стойности от 6300 $ по времето на написването на този материал.

Русия желае да влезе в играта и има конкурентно предимство пред съвсем всички други страни в света – токът в Русия е на ниска цена и в обилие, изключително в районите като Сибир, което го прави идеално място за огромния компютърен склад, който да работи 24/7 с дребни разноски.

Баришевич съобщи, че при актуалните следени от държавното управление цени на тока Русия може да направи доста пари от биткойни. „ Ако имате електричество на цена от 2 цента за киловат, то това е 10 пъти по-доходоносно от добива на петрол “, съобщи той.

Но копаенето на биткойни идва с някои обилни неудобства, в това число разпространяването и известността на валутата измежду нарушители, които я приветстват поради това, че е сложна за следене. Съмнителният генезис на валутата не остава прикрит за очите на Путин, който съобщи обществено, че желае въвеждането на ограничавания за това кой може да употребява биткойните.

Но не всеки приема позицията на президента, като някои специалисти показват, че неочакваният интерес на Русия към криптовалутите съответствува с следващия кръг от американски наказания, които даже и доброжелателно настроени икономисти считат, че ще нанесат удар по възстановяващата се стопанска система на Русия.

Руският повишен интерес към криптовалутите не е убягнал на американското държавно управление. От министерството на финансите в Съединени американски щати обявиха за VICE News, че са „ наясно със известията “ във връзка с Русия и увеличеното асимилиране на криптовалути, като те не престават да следят „ разрастващите се трендове и нови евентуални благоприятни условия за отбягване на глобите “, уточни представител.

Ентусиазмът на Русия за значително анонимните криптовалути като биткойн и етериум идва във време, в което съветските финансови каузи са толкоз обширно следени, колкото в никакъв случай преди. Но съгласно Марк Джонсън, някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ и съветник по сигурността, първичните признаци демонстрират, че той е по-скоро откровен.

„ Има доста хора в съветската блокчейн общественост, които имат доста откровено предпочитание да видят триумфа на тази технология, поради нейните неповторими благоприятни условия “, показва Джонсън и добавя, че все пак „ неизбежно ще има и други, които търсят метод да капитализират валутата “. /БГНЕС

--------------

Материалът е на Дейвид Гилбърт и е оповестен от VICE News.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР