През 2016 г. разходите за социална защита са в размер

...
През 2016 г. разходите за социална защита са в размер
Коментари Харесай

16,455 млрд. лв. са разходите за социална защита

През 2016 година разноските за обществена отбрана са в размер на 16,455 милиарда лева, което съставлява към 17,5% от брутния вътрешен артикул на страната за същата година. В съпоставяне с миналата 2015 година общите разноски за обществена отбрана се усилват с към 4,1%, а съответният им дял от брутния вътрешен артикул понижава с 0,4 процентни пункта, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-висок условен дял в компенсациите за обществена отбрана заемат разноските по функционалност „ Навършена възраст/Старост “ (44,6%) с главен съставен елемент „ разноски за пенсии “. Значителен дял заемат и разноските по функционалности „ Болест/Здравна грижа “ (27,5%) и „ Семейство/Деца “ (10,4%).

Най-често обществените компенсации се получават под формата на парични компенсации (периодични или еднократни суми). През 2016 година разноските за парични компенсации са в размер на 11,016 милиарда лева, или 68,8% от общо изплатените за обществена отбрана.

Над 60% от паричните компенсации се изплащат по функционалност „ Навършена възраст/Старост “, като за главната част от тях не се изисква покриване на спомагателни условия при приемането им, защото са резултат от присъединяване в социалноосигурителната система. Изплатените по функционалности „ Инвалидност “ и „ Семейство/Деца “ парични компенсации заемат надлежно 9.0 и 9.5% от общите парични разноски.

През 2016 година изплатените компенсации в натура са в размер на 5,006 милиарда лева и нарастват с 5,7% по отношение на миналата година. С най-голям условен дял са разноските по функционалността „ Болест/Здравна грижа “ (78,2%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР