През 2016 г. на 334 български граждани е отказано лечение

...
През 2016 г. на 334 български граждани е отказано лечение
Коментари Харесай

Заради дълговете на касата към чужди фондове през 2017 г. е отказано лечение на 332 българи

През 2016 година на 334 български жители е отказано лекуване в чужбина, и на още 332 души през 2017 година поради некоректността на българската каса в изплащането на отговорностите си. В този брой влизат и такива пациенти, на които задграничните лечебни заведения са поискали да си платят цялостната сума за лекуване, а по-късно касата да им покрие разноските, въпреки че редът е различен.

Това разгласи шефът на здравната каса Камен Плочев по време на чуването му пред здравната комисия в Народното събрание по проблема за отговорностите на здравната каса към задгранични каси, достигнали 271 млн. лева
Зачестяват писмата от задграничните здравни каси, които си желаят парите от българската, сподели още Плочев.

През януари се е получило такова от Германия, в което се припомня, че изтичат 18-те месеца безлихвен толеранс за разплащане за медицински услуги за български жители. Към 31 януари 2018 година България й дължи над 128 млн. лева За 2017 година са изплатени на Германската здравна каса 12.7 млн. евро при обещани 16.7 млн. евро, посочи шефът.

Той изясни още веднъж, че с писмото, което пратил до Народното събрание, и поради което министърът на опазването на здравето му изиска оставка, не е целял начало на процедура за актуализация на бюджета, а инициирането на полемика за опциите за решение на този проблем. А в писмото до Министерството на здравеопазването се желае да се изплатят отговорностите на ведомството към касата, откакто по думите на Плочев, " за 2017 от Министерството на здравеопазването не ни е заплатен нито един лев ".

Зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева изясни, че " има разлика сред отговорности и просрочени отговорности " и Надзорът ще заседава по тематиката като направи обстоен разбор на действително дължимите суми съгласно осъществяването на бюджета ва касата за 2017 година По думите й в действителност просрочените към сегашния месец отговорности са единствено 7.6 млн. лева

Управителят на касата получи остри въпроси и рецензия от ръководителя на здравната комисия и народен представител от ГЕРБ Даниела Дариткова, да вземем за пример за какво е решил тъкмо в този момент да алармира за казуса, вместо когато се гласуваше бюджета в края на предходната година, и за какво го е направил без да се допита до Надзорния съвет на касата. Според нея постъпката му показва непознаване на административните процедури, което не е уместно за профила на позицията му, а последвалият спор е трансформирал финансово действен проблем в политически и инспирирал боязън измежду българските жители, че няма да получат лекуване в чужбина.

Камен Плочев отговори, че го направил тъкмо поради писмото от Германия и не желал да чака средата на годината, с цел да не му кажат, че парите към този момент са свършили. А до Надзорния съвет се допитвал не за всяко нещо, а единствено когато има да се заплащат пари. В случая обаче се търсят.

Освен рецензията от ръководителя от ГЕРБ, Плочев получи поддръжка от депутати и от съдружните сътрудници, и от опозицията за смелостта да сложи казуса в общественото внимание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР