През 2016 г. домакинствата в България са изхарчили 1.6% от

...
През 2016 г. домакинствата в България са изхарчили 1.6% от
Коментари Харесай

Домакинствата в България заделят 1.6% от бюджета си за алкохол

През 2016 година семействата в България са изхарчили 1.6% от бюджета си за алкохол. По този индикатор страната ни се подрежда до междинните стойности за Европейския съюз, които също са 1.6%. Това демонстрират данните от последното проучване на Евростат. Англия е другата страна, в която се отделят толкоз пари за алкохол, колкото е междинният индикатор.

Разходите на семействата в Европейски Съюз за спиртни питиета възлизат на към 130 милиарда евро, което се равнява на 0.9% от Брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейския съюз. От Евростат прецизират, че приблизително на човек харчи по 250 евро на година за алкохол.

Важно конкретизиране е, че в тези пари не се включват разноските за алкохол в заведения за хранене и хотели. Домашно творби алкохол също не попада в статистиката.

Годишните разноски на семействата за алкохолни питиета са почти еквивалентни на разноските им за медицински артикули и малко по-високи от разноските за обучение през 2016 година

Първенци по изхарчени пари за алкохол са трите балтийски републики. В Естония семействата са отделили приблизително по 5.6% от бюджета си за спиртни питиета, в Латвия – 4.8 %, а в Литва – 4.2%.

Веднага след тях се подреждат Чехия, Полша, Унгария и Финландия. България и Англия са на 17-ата и 18-ата позиция.

Най-малко пари за алкохол са харчили семействата в Испания – 0.8%, Италия – 0.9%, и Австрия – 1.3%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР